- libazúza
- hagyma
- libazsír
- fűszerpaprika
- zöldpaprika
- csípős paprika
- paradicsom
- só
- csipet cukor
- füstölt kolbász
Elkészítés:
Finom nyári étel.
A zúzát megtisztítjuk, jól megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk.
Egy kis libazsíron dinsztelni kezdjük a nem túl apróra felaprított hagymát.
Közben felvágjuk a zöldpaprikát, paradicsomot és egy kis csípős paprikát is tehetünk bele.
Hozzáadjuk a hagymához.
Pár percig sütjük, de nem kell tovább puhítani.
Levesszük a tűzről és beletesszük a fűszerpaprikát.
Jó elkeverjük, majd egy külön edénybe átszedjük a lecsó nagy részét és félretesszük.
A jóféle füstölt kolbászról eltávolítjuk a bőrét.
Ezt egy pillanat alatt elvégezhetjük, ha a csap alá tartjuk és meleg vizet folyatunk rá.
Hosszában késsel felvágjuk a bőrt és máris szépen lehúzhatjuk a kolbászról.
Ugyanígy húzzuk le pl. a lecsókolbászról is.
A lábasban maradt kevéske lecsós alapba tesszük a zúzát, kissé megsózzuk.
Majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt.
Kis lángon főzzük puhára a zúzát.
Ha szükséges főzés közben egy kevés vizet adjunk hozzá.
Ha puha a zúza, keverjük bele a félretett lecsót.
Forraljuk össze, sózzuk és egy csipet cukrot is tegyünk bele a paradicsom savasságát ellensúlyozandó.
Így elkészítve a zúza ízletes, puha lesz, míg a lecsó roppanós, üde marad.
Finom friss kenyérrel vagy például tarhonyával kínálhatjuk.