- 2 doboz tőkehalmáj
- 5-6 db főtt burgonya
- 3-4 db főtt sárgarépa
- 2 db főtt cékla
- 4 db főtt tojás
- csemege uborka
- zöldhagyma
- citrom
- kápia paprika
- hagyma
- olaj
- gomba
- só
- bors
- majonéz
- mustár
- citromlé
- csipet cukor
- petrezselyem zöld
- Szent Jakab kagyló
- garnéla vagy királyrák
Elkészítés:
Nagyon szeretem a réteges salátákat.
Szerintem sokkal jobban néz ki, ha látjuk oldalról az összetevőket.
A karácsonyi vacsora egyik előétele volt ez a tőkehalmájjal, Szent Jakab kagylóval és garnéla rákkal ízesített mutatós saláta.
Előző nap készítsük el, hogy legyen ideje összeérni a hozzávalóknak.
Egy szép kerek üvegtálra körben néhány szál petrezselymet teszünk és középre helyezzünk egy kerek kapcsos formát.
A forma aljára nincs szükség ezúttal.
Előzőleg főzzünk meg héjában a burgonyát.
Hámozzuk meg.
Kissé sós vízben rövid idő alatt főzzük meg nem túl puhára a sárgarépát.
Külön edénykében főzzük meg a céklát is.
A forma aljára reszeljük bele a burgonyát.
Sózzuk meg és nyomkodjuk le, ügyeljünk arra, hogy a széleken is jól odanyomjuk.
A karácsonyi hal ezúttal isteni finom olajos tőkehalmáj formájában is jelen van.
A májat villával kissé elnyomkodjuk és elterítjük a burgonyán.
A májat citromlével meglocsoljuk és a szélekre csinosan felhelyezzük a félbevágott citromkarikákat.
Csemege uborkát és újhagymát karikára vágunk.
Megszórjuk a halmáj réteget.
Egy kis majonézzel is megkenjük a tetejét.
A majonézt mustárral, sóval, borssal, pici cukorral és citromlével ízesítjük.
Most ráreszeljük a főtt répát.
A főtt tojásokat meghámozzuk és leöblítjük, nehogy a héja rajta maradjon.
Ráreszeljük a répára.
Ismét megkenjük az ízesített majonézzel.
Ropogós kápia paprikát is apróra vágunk.
Már csak az ragyogó színe miatt is megéri beletenni.
Rászórjuk az újhagymával együtt.
Korábban elkészítettük a gombát is.
Pici olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
A gombát is felaprítjuk.
A hagymán addig sütjük, amíg a levél el nem fövi.
Ekkor kicsit megsózzuk, borsozzuk, még egy leheletnyi majoránnát is szórunk rá.
Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt gombát a salátára rétegezzük.
Jöhet egy kis majonéz.
A saláta legfelső rétege a lereszelt főtt cékla lesz.
Gyönyörűen néz ki ez a bíbor korona.
Most lefedjük a formát és másnapig a hűtőbe tesszük.
Nekem egy kis olaj kifolyt alulra a halmájból vagy a gombából, ezt papírtörlővel egy pillanat alatt fe lehet itatni.
Másnap elkészítjük a díszítést.
A Szent Jakab kagylót keresztben, mint a zsemlét félbevágjuk, letörölgetjük és kevés vajon
oldalanként 2-2 percig megsütjük.
Semmiképpen ne süssük tovább, mert gumissá válhat, éppúgy, mint a tintahal.
Picit megsózzuk.
Hagyjuk kihűlni.
A maradék vajban ugyancsak 2 perc alatt szép pirosra sütjük a rákokat.
Kevergessük, hogy minden oldala átpiruljon.
Egy pici kínai ötfűszerrel finoman megszórjuk.
Ettől nagyon illatos és ízes lesz.
Kiszedjük a vajból és hagyjuk kihűlni.
Most már lehúzzuk a formát a salátáról, amely gyönyörű tortaként magasodik.
Tetszés szerint ráhelyezzük a kagylót és a rákokat.
Előételként tálaljuk.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.