2020. november 6., péntek

Gombaleves 2

 Hozzávalók:

  • gomba

  • hagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • karalábé
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • zellerszár
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors









Elkészítés:


A gombalevest sokféleképpen készíthetjük.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/10/gombaleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/spargas-gombaleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/zoldborsos-gombaleves.html


Ezúttal egyszerű zöldséges változatban készült.


A megtisztított gombát felszeleteljük.


Egy fazékban kevés olajon apróra vágott hagymát kezdünk dinsztelni.


Megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk a sárgarépát és a fehérrépát.


Karalábét, fokhagymát, zöldpaprikát és paradicsomot is előkészítünk.


A zöldségeket a hagymához adjuk.
A fehérrépa végét mindig kúposra vágom és egy kevés szárral együtt az ételhez teszem, mert itt található a répa legintenzívebb íze.


Fűszerpaprikát szórunk rá.


Paprika és paradicsom, valamint a fokhagyma is belekerül.
 

Zellerszárat is tegyünk bele.


Végül a gombát is beletesszük.


Vízzel felöntjük, hogy ellepje a zöldségeket.
Sózzuk és borsozzuk.


Kis lángon, lefedve készre főzzük.


Akkor jó, ha nagyon sűrű és a finom zöldséges ízek közül kiemelkedik a gomba friss, földes zamata.


Tálaláskor egy kanálka tejfölt is tehetünk rá.







Barackos csirke

 Hozzávalók:

  • csirkecomb

  • bors
  • tejföl
  • őszibarack
  • citrom
  • hagyma
  • gyömbér
  • fokhagyma






Elkészítés:



A csirkéhez igazán jól illik a gyümölcs.

Most őszibarack került a tepsibe.



A tepsi vagy jénai tál alját tejföllel bekenjük.
Citrom szeleteket rakunk le.


Hagyma karikákat és gyömbér darabkákat szórunk bele.


Csirke comb filéket megtisztítunk, megmosunk, megszárítunk.


A húst megsózzuk és frissen őrölt borssal megszórjuk.
A tepsibe tesszük.


Fokhagyma szeleteket is szórunk rá, majd őszibarack és citrom szeletekkel befedjük.


Tejfölt is kanalazunk a tetejére.
 

180 C fokon készre sütjük az illatos pecsenyénket.
 




Ördöghal spenóttal

 Hozzávalók:


  • ördöghal filé

  • liszt
  • vaj
  • petrezselyem
  • fokhagyma
  • spenót
  • főzőtejszín



Elkészítés:


Az ördöghal nagyon finom, szálkamentes hal.

A filéket megsózzuk és lisztbe forgatjuk.

Felhevített vajban körbesütjük a halat.


Zúzott fokhagymát adunk hozzá, de vigyázzunk, ne égjen meg.


Rengeteg apróra vágott petrezselymet szórunk rá.


Egy kevés főzőtejszínt is adunk hozzá, hogy sűrű szószt kapjunk.


A megtisztított spenótot felaprítjuk és egy külön lábasban egy kevés vajon megfuttatjuk.


Sóval, fokhagymával fűszerezzük, csak úgy, mint a halat.
Kevés főzőtejszínt adunk hozzá.
Összeforraljuk.


Tálaláskor a hal szeletekre halmozzuk a spenótot és meglocsoljuk a szószokkal.
 

Könnyű, ízletes fogás.





Hachis parmentier

 Hozzávalók:

  • burgonya

  • darált hús
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • csillagánizs
  • őrölt bors
  • majoránna
  • sűrített paradicsom
  • tej
  • vaj
  • szerecsendió
  • sajt


Elkészítés:

Francia specialitás, amit anno Párizsban a gyerekeim az iskolai menzán szerettek meg.

Nagyon finom étel, érdemes kipróbálni.

Előre elkészíthetjük és csak gyorsan megsütjük, ha tálalunk.

Nem utolsó szempont, hogy kitűnően felhasználhatjuk a maradék ragut vagy krumplipürét.

Egy húsos ragut készítünk, mint ahogy a bolognaihoz is szoktunk.


Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a darált húst.
Amint a húst kevergetve körbepirítottuk, hozzáadjuk a reszelt répát, zúzott fokhagymát.
Törött bors, majoránna, só, paradicsom püré és csillagánizs kerül még bele.


Összefőzzük a ragut.


Egy mélyebb jénai vagy más tűzálló edénybe terítjük a húst.


Időközben elkészítettük a burgonyát is.
A megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.


A leszűrt burgonyát vajjal keverjük simára.


Kevés forró tejet is teszünk bele.


Sajtot reszelünk.


A reszelt sajtot a burgonyához adjuk.
Kóstoljuk meg és, ha szükséges, sózzuk.


A lágy krémet simítsuk a húsos ragura.


180 C fokos sütőben süssük át, amíg a teteje szép színt nem kap.










Sok salátával kínáljuk.