2016. szeptember 10., szombat

Tárkonyos, citromos sült csirke

Hozzávalók:


  • 1,5 kg csirkecomb
  • bors
  • 1 dl olíva olaj
  • 2 db citrom
  • friss tárkony
  • 6 gerezd fokhagyma
  • darabka gyömbér





Elkészítés:



Megtisztítjuk a csirkecombokat.



A jól megmosott citromok sárga héját lereszeljük és a levét kinyomjuk.


Az olíva olajba tesszük a citromhéját és a citromlevet.


Jó sok fokhagymát is adunk hozzá.


A fokhagymaprésen keresztül belenyomjuk a citromos olajba.
A gyömbért is beletesszük.


Jól megmossuk a friss tárkonylevelet.
Ne sajnáljuk, ennek az ételnek a tárkony adja meg a karakterét.


Kicsit felaprítjuk és a fűszeres olajba keverjük.


Készen is van a mártás.


A tepsibe fektetett és megsózott csirkecombokat alaposan befűszerezzük a tárkonyos olajjal.


Mindkét oldalukat jól kenjük be.
A bőr alá is tegyünk az illatos olajból.

Felül legyen a bőrös fele.


Fedjük le alufóliával és 180 C fokos sütőben süssük meg.


A fóliát levéve szép pirosra pirítjuk.


Bármilyen körettel, de leginkább finom krumplipürével kínáljuk.












Eszterházy zúza

Hozzávalók:  
                                           

  • 1 kg csirke zúza  
  • 2 db hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 2-3 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • babérlevél
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl martini
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejföl


Elkészítés:  

Megtisztítjuk a zúzát és a zöldségeket.


Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.


Hozzáadjuk a keskeny csíkokra vágott zúzát.


Megsózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikát és babérlevelet is adunk hozzá.
Beletesszük a fokhagymát is.


Egy pohárka vízzel felöntjük és lefedve majdnem puhára főzzük.
Közben pótoljuk a vizet, ha elfőtte.


Karikára vágjuk a sárgarépát és a fehérrépát.


Hozzáadjuk a zúzához.


Elkeverjük és tovább főzzük.


Egy kevés fűszerpaprikát még tehetünk bele, ez szépen be is sűríti.


Most egy kevés fehér martinival felöntjük.
Borral is lehet, az eredeti receptben az áll, de mi jobban szeretjük a martinis ételeket.


Amint az étel felforrt, behabarjuk a tejföllel és liszttel.



Én teljes kiőrlésű lisztet tettem bele, azért ilyen a színe.


Simára keverjük és felforraljuk.


Illatos, selymes mártást kapunk.


Én chilis tagliatelle tésztával kínáltam.













Illatos csirkemáj tökkel

Hozzávalók:


  • 1 kg csirkemáj
  • 1 ek. ételízesítő
  • fokhagyma
  • darabka gyömbér
  • majoránna
  • oregáno
  • olaj
  • 2 db zsenge főzőtök
  • bors
  • darált pritamin paprika
  • fűszerpaprika



Elkészítés:


Sült csirkemáj zsenge tökkel sütve, igazán finom étel lett belőle.

A csirkemájat megtisztítjuk, ereket levágjuk, leöblítjük és kettévágjuk.


Egy kis vizet forralunk, amibe ételízesítőt, a csipet majoránnát teszünk.
Ebben a fűszeres lében 4-5 percig főzzük a májat, majd leszűrjük.
A leszűrt levét félretesszük.


Előkészítjük a többi fűszert, a gyömbért, fokhagymát, oregánot, borsot.


A zsenge főzőtököt meghámozzuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk.


Egy kanál olajjal kikenjük a tepsit és szép sorban beleterítjük a tököt.


Majd a májat is rátesszük.
Most megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, gyömbérrel, majoránnával, oreganoval,
borssal, sóval.


A félretett főzőlébe belekeverjük a darált pritamin paprikát és fűszerpaprikát is teszünk bele.


Ráöntjük a rakottasra.


Közepes sütőben készre sütjük.



Finom, illatos, könnyű étel.



















Tojásos velő

Hozzávalók:


  • velő
  • hagyma
  • olaj
  • tojás
  • törött bors
  • petrezselyem
  • fűszerpaprika






Elkészítés:
 





Ezt az ételt csak nagyon friss velőből szabad elkészíteni.
A velőt szűrőbe téve folyó vízzel alaposan lemossuk.
Az esetleges csontszilánkokat is mossuk le.


Nagyon fontos, hogy a hártyát és a vérereket is távolítsuk el.
Vizes kézzel, gyakran leöblítve a velőt gyorsan megy ez a művelet.


Egy kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.


Beletesszük a kisebb daraboka felvágott velőt.


Pár perc alatt kevergetve megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kissé elhabart tojást.
Megsózzuk.


Tovább kevergetve készre sütjük.


Petrezselymet adunk hozzá.


Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, a  tojás legyen remegős.


Tálaláskor szórjuk meg fűszerpaprikával és frissen őrölt borssal.