Hozzávalók:
- darált pulykahús
- tölteni való paprika
- gersli
- hagyma
- olaj
- liszt
- tejföl
- citrom
- kapor
- só
- törött bors
- cukor
Elkészítés:
Az isteni töltött paprika ezúttal kapor mártásban készült.
Először a megmosott gerslit - más néven árpagyöngyöt - kevés vízzel 1-2 percig forraljuk, így elfövi a kellemetlen habját.
Leszűrjük és folyó vízzel leöblítjük.
Belekeverjük a darált húsba.Ezúttal pulyka darált húst használtam, de természetesen bármilyen másfajta húsból főzhetünk.
Én szeretem vegyesen is használni.
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Apróra vágjuk a friss kaprot is.
Egy részét hozzáadjuk a hagymához, sóval és törött borssal fűszerezzük.
A fűszeres hagymát a darált húshoz keverjük.
Egy tojást is teszünk bele.
Jól összekeverjük a masszát és a szokásos módon megtöltjük a paprikákat.
Kerülhet bele színes paprika is.
Egy lábasban kb. fél dl olajon 2-3 csapott evőkanál liszttel rántást hevítünk.
Még egy adag vágott kaprot keverünk bele, majd felöntjük kb. fél liter vízzel.
Amint felforr a mártás beletesszük a megtöltött paprikákat.
Lisztes kézzel gombócokat is formálhatunk és a mártásba ültetjük.
Lefedve, kis lángon kb. fél óráig főzzük.
Ha kell, pótoljuk a vizet.Reszelt citromhéjjel és pár karika citrommal savanyítjuk.
Tegyük bele a citrom levét is.
Végül adjunk hozzá jó sok tejfölt és egyszer forraljuk össze.
Szórjuk bele a maradék kaprot, ezzel friss ízt adunk az ételnek.
Ha túl savanyúnak találjuk adhatunk hozzá egy kanálka cukrot.
Nagyon üde, ízletes egytálétel.