2015. szeptember 26., szombat

Kínai sült zöldséges japán somen tészta csirkével

Hozzávalók:


  • káposzta
  • zsenge zöldbab
  • olívaolaj
  • sárgarépa
  • hagyma
  • lila hagyma
  • fokhagyma
  • színes zöldpaprika
  • kápia
  • szójaszósz
  • ötfűszer keverék
  • halszósz
  • balzsamecet (Modenai)
  • füstölt chili paprika
  • sült/főtt csirke
  • 1 cs. somen tészta


Elkészítés:




Ezerféleképpen készíthetünk sült zöldséget, bármilyen fűszerezéssel, bármilyen tésztával.

A kínai receptek kiválóan megfelelnek a modern egészséges étkezés kívánalmainak.
A finom, ruganyos tészták pedig egyszerűen ellenállhatatlanok...


http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/04/kinai-sult-zoldseg.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/kinai-zoldseges-kelbimbo.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/10/cukkinis-kelkaposztas-chow-mein-teszta.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-teszta.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/03/zoldseges-sult-kelkaposzta.html


Előkészítjük a zöldségeket, mert mindent pillanatok alatt sütünk majd.

Most hagymát, zöldhagymát, lila hagymát, többszínű zöldpaprikát, fejes káposztát, zsenge zöldbabot, sárgarépát használtunk fel.


Több részletben sütjük meg a zöldségeket, hogy szépen pirulhasson minden.

Először néhány marék csíkokra vágott káposztát és az egészben hagyott vékony zöldbabot sütjük egy kanálnyi olajon.
Megszórjuk az ötfűszer keverékkel.
Teszünk rá egy gondolat szójaszószt és balzsamecetet.


3-4 perc alatt készen van.
Maradjon roppanós.


Tegyük át a káposztát egy nagyobb tálba.
Most ugyanabban az edényben egy újabb kanálka olajon megsütjük a hagymákat, fokhagymát, paprikákat, hozzáadjuk a sárgarépát is.


Az előzőek szerint fűszerezzük ezt az adag zöldséget is.
Tegyünk hozzá a halszószból is egy keveset.


2-3 perc alatt készen is van.
Hozzáöntjük a káposztás keverékhez.

Maradjunk a távol-keleti vonalon és próbáljuk ki a nagyon finom, ruganyos japán somen tésztát.
Vékonyra van vágva, mint a mi cérnametéltünk.


Előírás szerint főzzük ki és szűrjük le.


Végül keverjük össze a tésztát a sült zöldségekkel.
Szórjuk meg egy kevés csípős, füstölt paprikával is.


Kóstoljuk meg, ha kell a szószokkal állítsuk be a kellemesen pikáns ízét.


Amennyiben kívánjuk, keverjünk bele maradék sült, grill vagy főtt csirke darabokat.


Így komplett ebédünk lesz.


































Zöldséges hajdina

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg pirított hajdina 
  • 2-3 db színes zöldpaprika
  • kevés csípős paprika
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • petrezselyem 
  • oyster (osztriga) szósz
  • fokhagyma granulátum
  • római kömény
  • olívaolaj



Elkészítés:




A pirított hajdinát egy kanálka olajon megfuttatjuk, megsózzuk és vízzel felöntjük, majd fedő alatt puhára főzzük, mint amikor tarhonyát készítünk.


Egy wokban kevés olívaolajon 1-2 percig pirítjuk a szép színes, karikára vágott zöldpaprikát.


Hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, a petrezselyemzöldet.


Fokhagyma granulátummal és római köménnyel megszórjuk.


Néhány kanál osztrigaszósszal is meglocsoljuk.


2-3 percig pirítjuk a zöldségeket, majd összekeverjük a hajdinával.
Ha kell utánasózzuk.




































Vegyes babfőzelék

Hozzávalók:


  • zöldbab
  • fejtősbab
  • 1 db hagyma
  • fokhagyma
  • 1 tk. ételízesítő
  • tejföl
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 ek.olaj
  • fűszerpaprika
  • ecet
  • cukor/édesítő



Elkészítés:






Szeretjük a babot minden formájában.
Főzeléket sokféleképpen készíthetünk.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/szarazbab-fozelek.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/02/zoldbabfozelek.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/04/tejszines-coco-zoldbab.html


A forrásban lévő vízbe tesszük az összevágott zöldbabot és a fejtett babot.
Sóval, ételízesítővel megszórjuk és majdnem puhára főzzük.

Egy kanálka olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, összezúzott fokhagymát.
A tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, kevés vízzel elkeverjük, majd beleöntjük a főzelékbe.



Végül a tejfölt simára keverjük a liszttel és kevés vízzel hígítva habarást készítünk.
A főzelékhez adjuk.



Felforraljuk, kevergessük, amíg szépen besűrűsödik.
Kevés ecettel és cukorral/édesítővel beállítjuk az ízét.





























Kovászos káposzta borjú oldalassal

Hozzávalók:


  • 1 fej káposztából készült kovászos káposzta
  • borjúoldalas
  • 1 db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • olaj
  • bors
  • csipet őrölt kömény
  • csipet majoránna
  • kapor
  • tejföl


Elkészítés:










Nyáron mindig készítek kovászos káposztát is, ami ugyanolyan egyszerű, mint a kovászos uborka.


http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/07/kovaszos-kaposzta.html

Azután az isteni ropogós káposztából egy kis csirkepörkölttel finom egytálételt főzünk.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/07/kovaszos-kaposztas-csirkeporkolt.html



Most zsenge borjúoldalassal készült ez az étel.


Egy kis olajon megfuttatjuk a hagymát, majd fűszerpaprikát teszünk bele, egy kanálka vízzel elkeverjük.
Beletesszük a csontok közt csíkokra vágott oldalast.


Kevergetve megpirítjuk a húst, zöldpaprikát, paradicsomot adunk hozzá.
Megsózzuk, borsozzuk, kevés fokhagymát, csipet köményt, majoránnát is adunk hozzá.


Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt majdnem teljesen puhára főzzük a húst.
Ezután hozzáadjuk a leszűrt kovászos káposztát.
A levéből is öntünk rá, legyen kellemesen pikáns az íze.


Készre főzzük, de a káposzta maradjon roppanós.
Friss kaporral megszórjuk.

Tálaláskor tejfölt tehetünk a káposztára.































                                                                                                                                                                                        

2015. szeptember 20., vasárnap

Rókagomba paprikás

Hozzávalók:

  • rókagomba
  • hagyma
  • olaj
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • petrezselyemzöld
  • tejföl
  • 1 tk. liszt
  • reszelt citromhéj
  • bors



Elkészítés:





A rókagombát alaposan meg kell tisztítani, főleg a kalapja aljáról kell eltávolítani a szennyeződést.
Ez a kis vesződés azonban busásan megtérül, mert ez a gomba ez egyik legízletesebb gombafajta, amihez hozzájuthatunk.



































































Paradicsomos káposzta 2.

Hozzávalók:


  • 1 fej káposzta
  • 1 db hagyma
  • 1 nagy doboz paradicsompüré
  • cukor
  • 2-3 db babérlevél
  • csipet őrölt kömény
  • olaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 tk. fűszerpaprika



Elkészítés:





Szeretjük a paradicsomos káposztát.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/01/paradicsomos-kaposzta-fozelek.html


Most egy kicsit másképp fűszereztem.

A felszeletelt káposztát annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
Beletesszük a kis kockákra vágott hagymát és babérlevelet is.
Megsózzuk.
Hozzáadjuk a paradicsompürét is.
Ezt ízlés szerint adagoljuk, ki milyen sűrűn szereti.


Elkeverjük és majdnem puhára főzzük.
Beleteszünk egy csipet köménymagot és megcukrozzuk.


Elkészítjük a rántást.
Egy kevés olajon kevergetve megpirítjuk a lisztet.


Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát.


Egy pohár hideg vízzel simára keverjük, majd szűrön keresztül a főzelékhez adjuk.
Jól elkeverjük és még pár percig takarék lángon főzzük.


Ha kész megízleljük és, ha kell még sózzuk, cukrozzuk.



















Gombával töltött sült csirke comb

Hozzávalók:


  • 5-6 db csirkecomb
  • 1 kg gomba
  • 2 db hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • majoránna
  • oregáno
  • bazsalikom
  • 2-3 db paradicsom
  • bors
  • olaj



Elkészítés:





A megtisztított húst megmossuk, megszárítjuk és a kezünkkel a bőrt fellazítjuk az egyik oldalon, hogy megtölthessük a combokat.

Egy tepsit 1-2 ek. olajjal megkenünk és ráfektetjük a csirkét.
A bőrt felemeljük és besózzuk, majoránnával megfűszerezzük a húst.


A megtisztított gomba felét felszeleteljük és egy wokban szárazon megpirítjuk.
Ha a kiengedett levét elfőtte és kellően megpirult, akkor megsózzuk és majoránnával meghintjük.



Hozzáadjuk az egyik apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és sok-sok petrezselyemzöldet.


Ezzel a töltelékkel gazdagon megtöltjük a combokat.


Visszaigazgatjuk a bőrt a húsra.


A maradék gombákat kettévágjuk és a cikkekre vágott másik hagymával, valamint paradicsommal együtt a húsok közé helyezzük.
Most a húsokat kívülről is megsózzuk, borsozzuk, kevés oregánóval és bazsalikommal is megfűszerezzük.


Öntünk alá egy pohár vizet és alufóliával lefedve 180-200 C fokos sütőben megsütjük az ételt.


A sült gomba és a paradicsom remek kísérője a csirkének.