2015. szeptember 6., vasárnap

Céklás vagdalt

Hozzávalók:

  • 1/2 kg pulyka darált hús
  • 1 nagy fej vagy 2 kisebb hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 db cékla
  • ecet
  • babérlevél
  • 3-4 db kovászos uborka
  • 1 db színes zöldpaprika
  • 1 db tojás
  • törött bors
  • őrölt kömény
  • olaj
  • zsemlemorzsa



Elkészítés:


A hagyományos fasírt receptet egy kicsit megbolondítottam, elhagytam belőle a zsemlét és friss zöldségekkel kevertem össze.



A céklákat meghámozzuk, megmossuk és babérleveles, enyhén sós vízben félpuhára főzzük.


A kovászos uborkát kis kockákra vágjuk.


A szép színű zöldpaprikát is kis kockákra vágjuk.


Ezekkel a zöldségekkel fogjuk ízesíteni a klasszikus vagdaltat. 


Egy ek. olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Fontos, hogy megpiruljon, mert így lesz jó íze a húsban.
Most hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, törött borsot, kevés őrölt köményt.
  

Beleteszünk egy kevés szép piros fűszerpaprikát is.
Mindent szeretek az olajban elkeverni, mert így könnyebben és egyenletesebben tudjuk elkeverni a darált hússal.

Bármilyen húsból elkészíthetjük.
Mi szeretjük a vegyes darált húst, sertés és pulyka, vagy sertés és marha, vagy pulyka és borjú... bármelyik megfelel.
Most pulykából készítem, mert így kevesebb kalória van benne.


A fűszeres hagymával elkevert húshoz hozzáadunk egy tojást és azzal is elkeverjük.


Mos belekerül a cékla, az uborka és a zöldpaprika is.


Kiolajozunk egy tepsit.
Nem árt a tepsit egy alufóliával kibélelni, úgy nem fog majd a tepsire rásülni az étel.
Megszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a vagdalt masszát.
A tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával és egy kevés olajjal meglocsoljuk.
Fóliával lefedjük és készre sütjük.



Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a hús.


Gyönyörű színű és finom, zamatos húsit kapunk.


Salátával, bármilyen körettel kínálhatjuk.
Uzsonnára is kitűnő.