2024. október 30., szerda

Lazacos és rákos palacsinta tekercs

 Hozzávalók:


  • 35 dkg liszt



  • 4 db tojás
  • 0,5 l tej
  • csipet cukor
  • 2 ek olaj
  • krémsajt (tejföl+joghurt)
  • hagyma
  • újhagyma
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • petrezselyem
  • csemege/kovászos uborka
  • aszalt szilva
  • füstölt lazac

  • rák
  • édes chili szósz
  • osztriga szósz
  • szezámolaj
  • citrom




Elkészítés:



Ünnepi fogás a sós palacsinta tekercs.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/zoldfuszeres-sajtkremes-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/lazacos-kremsajtos-palacsinta-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/sonkas-kremsajtos-palacsinta-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/kremsajtos-palacsinta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/04/ceklas-sargarepas-kecskesajtos.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/kremsajtos-palacsinta-tekercsek.html

és egy édes palacsinta:

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/palacsinta-torta.html



Elkészítjük a palacsinta lapokat.


A fenti mennyiség 2 tekercs elkészítéséhez elég.

Először egy sűrű palacsintatésztát keverünk simára a lisztből, tojásból, tejből.
Pici sót és cukrot is teszünk bele.
Két tepsit kibélelünk alufóliával, amit kiolajozunk.
A tésztát elosztjuk a két tepsiben és forró sütőben kb.10 perc alatt megsütjük a tésztát.

Ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Felpúposodik több helyen is, de ez így jó. Esetleg meg lehet szurkálni egy késsel.
Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Ha langyos, lefejtjük róla a fóliát. Ha nem olajoztuk ki rendesen, akkor ráragad, de semmi baj, türelmesen le kell róla kapirgálni ...

Még langyosan feltekerjük, ahogy a piskóta tekercset, és úgy hagyjuk kihűlni.



Házi készítésű krémsajtot használunk, amit újhagyma zöld szárával, petrezselyem zölddel, hagymával, fokhagymával, sóval ízesítünk.

A nagyon egyszerű elkészítési mód itt található.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/kremsajt.html



Természetesen bolti krémsajtot vagy egyszerűen mascarponét is fűszerezhetünk a friss zöldekkel.


Jó habosra keverjük a gyönyörű zöld, sós krémet.


A rákos töltelékhez kevés olajon zúzott fokhagymát és gyömbért hevítünk.


Pár perc alatt pirosra sütjük a rákokat.


Édes chili szósszal meglocsoljuk.


Osztrigaszósszal és szezámolajjal is ízesítjük.


Az egyik, időközben kihűlt palacsinta lapot gazdagon megkenjük a fűszeres krémsajttal.

Mivel úgy tekerjük majd fel, mint a piskótát, ezért hosszában tesszük fel a feltéteket.

Először csemege vagy kovászos uborka csíkokat helyezünk a tészta szélére.


Utána rárakjuk a rákot.
A tészta vége maradjon ki, hogy jól fel tudjuk tekerni.




Az uborkás oldalról kezdve tekerccsé formáljuk a tésztát.


Kívülről is bevonjuk a krémmel.


Megdíszítjük.


Jól behűtjük.


Következik a másik tekercs.

Itt aszalt szilva kerül a megkent tészta szélére.




Vékonyra szeletelt citrom karikákkal megágyazunk a füstölt lazacnak.


Ráhelyezzük a lazacot is.


Ne sajnáljuk, pakoljuk gazdagon a halat.


A szilvás felétől kezdve szorosan feltekerjük a palacsintát.


Bevonjuk a krémmel.


Megdíszítjük.


Hűtőbe tesszük.


A tálalásnál az asztalon szeleteljük fel.


Bezsebeljük vendégeink elismerő szavait.




Gombás, céklás réteges saláta

 Hozzávalók:


  • burgonya

  • gomba
  • cékla
  • sárgarépa
  • lila hagyma
  • ecet
  • majoránna
  • pici cukor
  • balzsamecet
  • kacsazsír
  • kápia paprika
  • újhagyma
  • olívaolaj
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • tejföl



Elkészítés:


Rajongok a réteges salátákért.

Ezek a hidegtálak számtalan formában készülhetnek. de garantáltan a büféasztal díszei lesznek.

A salátáknál minden hozzávalót külön készítünk elő, külön főzzük meg, reszelünk le, így könnyen elő tudunk készülni, akár előző nap is.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/granatalmas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/mimoza-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/ananasz-husveti-sonkas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/margareta-ananaszos-gombasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/dios-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/ceklas-mimoza-salata-olajbogyoval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/kiwis-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/dios-ceklas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/unnepi-reteges-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/dzsingisz-kan-salata.html


Ezúttal egy hús nélküli, gombás salátát raktunk össze.

A jól megmosott céklát héjában megfőzzük.


A megtisztított sárgarépát egészben hagyva,  külön kis edényben megfőzzük.


A felaprított gombát olaj nélkül, egy teflonos edényben megpirítjuk.

Ha elfőtte a levét, akkor megsózzuk és kevés majoránnával fűszerezzük.

A lila hagymát feldaraboljuk.


Egy kevés ecetes, sós, pici cukros vizet forralunk és a lila hagymára öntjük.
A hagyma ebben ázik, amíg a többi alapanyagot is elkészítjük.



Külön megfőzzük héjában a krumplit.
Majd meghámozzuk és lereszeljük.


A reszelt krumplit megsózzuk és kevés kacsazsírral összekeverjük.
Mivel itt a burgonya hidegen fog felkerülni, ezért nem árt, ha jó ízesre készítjük.
 

A majdnem puhára főtt répát lereszeljük.
Egy kiskanál olíva olajat, pici sót szórunk rá és egy szép piros kápia paprikát is belereszelhetünk.


A megfőtt céklát meghámozzuk és lereszeljük.
Picit sózzuk és balzsamecettel ízesítjük.


Köznem elkészítjük a mártást.
Ilyenkor bolti majonézt használok, mivel majd egy-két napig fogyasztjuk a salátát és a nyers tojással nem lenne biztonságos.

A majonézt ízesítjük mustárral, sóval, őrölt fehér borssal, citromlével és kevés cukorral.
Pár kanál sűrű tejföllel szaporítjuk.

 

Legyen jó karakteres a szósz, ízesítse majd a sok zöldséget.


Kezdjük a rétegezést.
Célszerű lecsatolható karimájú torta formát használni.

Először a krumplit simítjuk a forma aljára.



Majonézzel megkenjük.


Most a bepácolt és leszűrt lila hagymát terítjük rá.


Jöhet a kápiás répa réteg.


Ismét mártás következik.


Rásimítjuk a pirított gombát.


Frissítésül megszórjuk újhagyma darabokkal.


A tetejére kerül a cékla réteg.


A maradék majonézes szószt egy kevés cékla lével színesítjük.


Ezzel a gyönyörű krémmel fejezzük be a rétegelést.
  

Hűtőbe tesszük tálalás előtt.



Úgy szeleteljük, mint a tortát.