Hozzávalók:
- burgonya
- gomba
- cékla
- sárgarépa
- lila hagyma
- ecet
- só
- majoránna
- pici cukor
- balzsamecet
- kacsazsír
- kápia paprika
- újhagyma
- olívaolaj
- majonéz
- mustár
- citromlé
- tejföl
Elkészítés:
Rajongok a réteges salátákért.
Ezek a hidegtálak számtalan formában készülhetnek. de garantáltan a büféasztal díszei lesznek.
A salátáknál minden hozzávalót külön készítünk elő, külön főzzük meg, reszelünk le, így könnyen elő tudunk készülni, akár előző nap is.
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/granatalmas-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/mimoza-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/ananasz-husveti-sonkas-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/margareta-ananaszos-gombasalata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/dios-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/ceklas-mimoza-salata-olajbogyoval.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/kiwis-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/dios-ceklas-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/unnepi-reteges-salata.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/dzsingisz-kan-salata.html
Ezúttal egy hús nélküli, gombás salátát raktunk össze.
A jól megmosott céklát héjában megfőzzük.
A megtisztított sárgarépát egészben hagyva, külön kis edényben megfőzzük.
A felaprított gombát olaj nélkül, egy teflonos edényben megpirítjuk.
Ha elfőtte a levét, akkor megsózzuk és kevés majoránnával fűszerezzük.
A lila hagymát feldaraboljuk.
Egy kevés ecetes, sós, pici cukros vizet forralunk és a lila hagymára öntjük.A hagyma ebben ázik, amíg a többi alapanyagot is elkészítjük.
Külön megfőzzük héjában a krumplit.
Majd meghámozzuk és lereszeljük.
A reszelt krumplit megsózzuk és kevés kacsazsírral összekeverjük.Mivel itt a burgonya hidegen fog felkerülni, ezért nem árt, ha jó ízesre készítjük.
A majdnem puhára főtt répát lereszeljük.Egy kiskanál olíva olajat, pici sót szórunk rá és egy szép piros kápia paprikát is belereszelhetünk.
A megfőtt céklát meghámozzuk és lereszeljük.Picit sózzuk és balzsamecettel ízesítjük.
Köznem elkészítjük a mártást.Ilyenkor bolti majonézt használok, mivel majd egy-két napig fogyasztjuk a salátát és a nyers tojással nem lenne biztonságos.
A majonézt ízesítjük mustárral, sóval, őrölt fehér borssal, citromlével és kevés cukorral.
Pár kanál sűrű tejföllel szaporítjuk.
Legyen jó karakteres a szósz, ízesítse majd a sok zöldséget.
Kezdjük a rétegezést.
Célszerű lecsatolható karimájú torta formát használni.
Először a krumplit simítjuk a forma aljára.
Majonézzel megkenjük.
Most a bepácolt és leszűrt lila hagymát terítjük rá.
Jöhet a kápiás répa réteg.
Rásimítjuk a pirított gombát.
Frissítésül megszórjuk újhagyma darabokkal.
A tetejére kerül a cékla réteg.
A maradék majonézes szószt egy kevés cékla lével színesítjük.
Ezzel a gyönyörű krémmel fejezzük be a rétegelést.
Hűtőbe tesszük tálalás előtt.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.