2024. október 30., szerda

Gombás, céklás réteges saláta

 Hozzávalók:


  • burgonya

  • gomba
  • cékla
  • sárgarépa
  • lila hagyma
  • ecet
  • majoránna
  • pici cukor
  • balzsamecet
  • kacsazsír
  • kápia paprika
  • újhagyma
  • olívaolaj
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • tejföl



Elkészítés:


Rajongok a réteges salátákért.

Ezek a hidegtálak számtalan formában készülhetnek. de garantáltan a büféasztal díszei lesznek.

A salátáknál minden hozzávalót külön készítünk elő, külön főzzük meg, reszelünk le, így könnyen elő tudunk készülni, akár előző nap is.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/granatalmas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/mimoza-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/ananasz-husveti-sonkas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/margareta-ananaszos-gombasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/dios-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/ceklas-mimoza-salata-olajbogyoval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/kiwis-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/dios-ceklas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/unnepi-reteges-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/dzsingisz-kan-salata.html


Ezúttal egy hús nélküli, gombás salátát raktunk össze.

A jól megmosott céklát héjában megfőzzük.


A megtisztított sárgarépát egészben hagyva,  külön kis edényben megfőzzük.


A felaprított gombát olaj nélkül, egy teflonos edényben megpirítjuk.

Ha elfőtte a levét, akkor megsózzuk és kevés majoránnával fűszerezzük.

A lila hagymát feldaraboljuk.


Egy kevés ecetes, sós, pici cukros vizet forralunk és a lila hagymára öntjük.
A hagyma ebben ázik, amíg a többi alapanyagot is elkészítjük.



Külön megfőzzük héjában a krumplit.
Majd meghámozzuk és lereszeljük.


A reszelt krumplit megsózzuk és kevés kacsazsírral összekeverjük.
Mivel itt a burgonya hidegen fog felkerülni, ezért nem árt, ha jó ízesre készítjük.
 

A majdnem puhára főtt répát lereszeljük.
Egy kiskanál olíva olajat, pici sót szórunk rá és egy szép piros kápia paprikát is belereszelhetünk.


A megfőtt céklát meghámozzuk és lereszeljük.
Picit sózzuk és balzsamecettel ízesítjük.


Köznem elkészítjük a mártást.
Ilyenkor bolti majonézt használok, mivel majd egy-két napig fogyasztjuk a salátát és a nyers tojással nem lenne biztonságos.

A majonézt ízesítjük mustárral, sóval, őrölt fehér borssal, citromlével és kevés cukorral.
Pár kanál sűrű tejföllel szaporítjuk.

 

Legyen jó karakteres a szósz, ízesítse majd a sok zöldséget.


Kezdjük a rétegezést.
Célszerű lecsatolható karimájú torta formát használni.

Először a krumplit simítjuk a forma aljára.



Majonézzel megkenjük.


Most a bepácolt és leszűrt lila hagymát terítjük rá.


Jöhet a kápiás répa réteg.


Ismét mártás következik.


Rásimítjuk a pirított gombát.


Frissítésül megszórjuk újhagyma darabokkal.


A tetejére kerül a cékla réteg.


A maradék majonézes szószt egy kevés cékla lével színesítjük.


Ezzel a gyönyörű krémmel fejezzük be a rétegelést.
  

Hűtőbe tesszük tálalás előtt.



Úgy szeleteljük, mint a tortát.