2013. október 23., szerda

Zöldséges rizs


Hozzávalók:


  • 0,5 kg rizs

  • 1 fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 db színes zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 marék zöldborsó
  • pici sáfrány/sáfrányos szeklice
  • mokkáskanál ételízesítő
  • petrezselyemzöld


Elkészítés:



A wokban készítjük, mert a rizses ételeket nagyszerűen lehet ebben az edényben főzni.

A felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a szintén apróra vágott zöldpaprikát is. Legyen szép színes.


2 percig kevergetve sütjük, majd  kissé megpirítjuk benne a többször, váltott vízben  megmosott és leszűrt rizst.


Megsózzuk és hozzáadjuk a kis darabokra vágott paradicsomot, a sáfrányt  ha van, ha nincs, akkor a jóval olcsóbb sáfrányos szeklicéből csippentünk bele egy keveset.
Pici ételízesítőt is teszünk bele.

Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd lefedve, kis tűzön főzzük úgy  10-15 percig.

Ekkor beletesszük a petrezselyem felét, a zöldborsót (lehet fagyasztott is) és, ha kell, egy kicsi vízzel még felöntjük.


Újabb 10-15 perc alatt készre főzzük.


Kellemes, nem túl fűszeres ízű rizs lesz, ami jól illik a fűszeresebb húsokhoz.
Én a currys zúza mellé és a tejfölös gombapaprikás mellé kínáltam.

Természetesen petrezselyemmel illik megszórni.




Currys zúzapörkölt


 Hozzávalók:

  • 1 kg kacsazúza ( vagy más szárnyas zúza)
  • 2 db hagyma
  • 1 ek kacsazsír
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • csipet majoránna
  • curry por




Elkészítés:


Bármilyen szárnyas zúzájából készíthető, csirkezúzából is főztem már, de a kacsazúza húsosabb, ízletesebb ízű.


Kacsazsírral kezdtem, amelyben megdinszteltem a hagymát, tettem bele fűszerpaprikát, 1 kanálka vizet és hozzáadtam a gondosan megtisztított, megmosott és falatokra vágott zúzát.


Egy percig erős tűzön kavargattam, majd apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát adtam hozzá.
Megsóztam és a borsot, majoránnát és curryport is beletettem.


Kevés vizet öntöttem alá és fedő alatt takarék lángon puhára főztem.

Ez egy klasszikus zúzapörkölt, de a currytől különleges, más ízű lesz.

Zöldséges rizzsel tálaltam.




Illatos sült hal

Hozzávalók:

  • halfilé
  • citromlé
  • feketebors szemes
  • zöldbors szemes
  • piros bors szemes
  • szegfűbors szemes
  • szegfűszeg
  • fokhagyma
  • vaj
  • liszt


Elkészítés:


Bármilyen halból elkészíthetjük ezt az ételt.
Legjobb filéből sütni.

A felengedett halat jól megmossuk, leszárítjuk,  majd citromlével meglocsoljuk.
Ebben hagyjuk állni egy kicsit.
Én előző este készítettem elő, ebben pácolódott egész éjszaka és csak jót tett neki, mert a hal húsa tömörebb lett, nem esett szét a sütés során.

Másnap kicsit lecsöpögtetjük a halat, megsózzuk  és bedörzsöljük  az illatos fűszerekkel, kissé bele is nyomkodjuk..


Ehhez a 3 színű borsot, a szegfűborsot és a szegfűszeget mozsárban nem túl finomra összetörjük.

Utána könnyedén lisztbe forgatjuk a szeleteket, de a felesleges lisztet leütögetjük.

Közepesen forró vajba dobunk pár vékonyra szeletelt fokhagymát és beletesszük a halat először a lágyabb felével lefelé fordítva.

Néhány perc után megnézzük, ha szép piros, akkor lapát segítségével óvatosan megfordítjuk, hogy a szilárdabb, külső oldala legyen alul.


Néha locsolgassuk meg a tetejét egy kis forró vajjal.
Készre sütjük.

Kiemeljük és a sült fokhagymákat is kivesszük, rászórjuk a halra.
Nagyon finom ízű lesz így sülve.


Az újabb adag halhoz megint adunk fokhagymát, figyelve, hogy ne égjen meg.

Tálaláskor egy kis petrezselymet szórunk rá.

Ne cseréljük le a vajat, mert az adja meg a halnak ezt a különleges dió ízű aromát.




2013. október 22., kedd

Káposztás lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 4 tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 7 dl kefir
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 tk só
  • 1 csipet cukor

A töltelékhez:
  • fél fej káposzta
  • bors
  • cukor
  • olaj

A sütéshez:
  •  olaj 

Elkészítés:  

Előző este elkészítjük a lángos tésztát.
A közismert kefires lángos receptjét használom, mert szerintem ez jó könnyű, nem zsíros tészta... és mert mindig sikerül.


Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, teszünk bele egy csipet cukrot, finoman megszórjuk egy pici liszttel és letakarva megfuttatjuk.
Addig egy tálba tesszük a lisztet.
A kefirhez keverjük a 4 egész tojást és a sót.
Beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a felfutott élesztőt is.
Fakanállal jól eldolgozzuk.
Lefedjük fóliával és a hűtőbe tesszük.


Előző este elkészítjük a pirított káposztát is.
Pontosan úgy készül, mintha káposztás tésztához készítenénk.

Szép tömör fej káposztát megtisztítunk és lereszeljük.

(Érdemes egy egész káposztát feldolgozni, a maradék kész pirított káposztát egy zárható dobozban befagyasztjuk és egy másik alkalommal, ha káposztás tésztát kívánunk főzni, csak elővesszük és a kifőtt tésztához keverjük.)

Sózzuk be és hagyjuk állni egy kicsit.

Majd egy nagy lábasba tegyünk 2-3 ek. olajat és adjunk hozzá 3-4 ek. cukrot.
Kevergetve olvasszuk fel a cukrot és várjuk meg, amíg szép, aranybarna karamell nem válik belőle.
 Ekkor gyorsan tegyük bele a káposztát, keverjük el.


Nem baj, ha a karamell cukor darabkákká keményedik, majd a káposzta levétől újra visszaolvad.
Sózzuk meg, adjunk hozzá bőven frissen őrölt fekete borsot is.
Gyakran kevergetve pirítsuk szép barnára.



Másnap, a sütéskor a műanyag lapunkat vagy egy nagyobb darab alufóliát kiterítjük, kezünkkel jól megolajozunk és erre csipkedjük ki olajos kezünkkel a kis gombócnyi tészta darabokat.

Pár percig állni hagyjuk, hogy kicsit megkeljenek.

Ellapítjuk és kanállal teszünk bele a töltelékből. Próbáljunk meg kis csomagokat készíteni.


Ez a tészta nagyon lágy, néha nem sikerül szabályos kis batyukat gyártani, de nem baj, mert a végén úgyis mind el fog fogyni.

Volt olyan tészta, amibe bele is kevertem a káposztát és úgy sütöttem ki.
Nem is tudom melyik volt a finomabb.

Közepesen forró olajban kisütjük a lángosokat.


Papírtörlőre kiszedjük és a felesleges olajat lecsöpögtetjük.


Langyosan az igazi.


Aki nem szereti káposztásan, annak süssük ki töltetlenül és kínáljuk, mint lángost - fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen, ahogyan szeretjük.
Édesszájúaknak lekvárral, porcukorral fánknak adhatjuk.



Sajtos, tejfölös burgonya mikróban

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2-3 dkg vaj
  • 4-5 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt



Elkészítés:


Ezt az ételt mikróban készítjük.

Egy mélyebb tűzálló tálat kivajazunk és 1-2 kanál tejföllel kikenünk.

Uborka gyaluval beleszeleteljük a meghámozott, jól megmosott burgonyát.
Először 1-2 db-t gyalulunk le.


Megsózzuk, meghintjük reszelt sajttal és egy kis tejföllel megkenjük.


Folytatjuk a rétegezést, amíg tart a hozzávalókból.
Tetejére tejföl kerüljön.

Mikróba téve legerősebb fokozaton kb. 15-20 percig mikrózzuk.
Ellenőrizzük, ha a kés könnyen átmegy a burgonyán, akkor készen is van.

Ugyanígy készítem ezt az ételt cukkiniből is.


Kaprot is szoktam beletenni.
Nagyon finom, könnyű köretet kapunk,amely magában is fogyasztható.



Spenótos, tejszínes tészta

 
Hozzávalók:
  • 0,5 kg friss spenót
  • 2-4 dkg vaj/margarin
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt köménymag
  • reszelt szerecsendió
  • csipet sáfrány
  • pici ételízesítő
  • 0,5 l főzőtejszín 
  • 0,5 kg csavart tészta
  • 2 ek. olaj



Elkészítés:

Először a spenótot megtisztítjuk, leszárazzuk, többször váltott vízben jól lemossuk, ne maradjon homok rajta.


Lecsöpögtetjük, majd forrásban lévő vízbe dobjuk.
Amint elmerül és habosan felforr, máris leszűrjük és félretesszük.
  
Kifőzzük a tésztát, lehet csiga, csavart, kagyló, masni, tollhegy – mindegy, csak jó fogkeményre főzzük, ne legyen túlfőzve.
Kevés olajjal, sóval összekeverjük, éppen csak, hogy ne ragadjon össze.

Most felhevítjük a vajat, beletesszük az őrölt köményt, a  borsot, pici sáfrányt, majd reszelünk bele egy kis szerecsendiót és beletesszük a zúzott fokhagymát.


Kevergetjük pár pillanatig, majd hozzáadjuk a kissé megvágott, lecsöpögtetett spenótot.

Megsózzuk és egy gondolatnyi ételízesítőt is teszünk bele.


Elkeverjük és 2 percig főzzük.

Majd beleöntjük a tejszínt is.


 Felforraljuk.


Végül beleforgatjuk a tésztát is.


Egyet forraljuk és már készen is van.





2013. október 8., kedd

Vargabéles más módon


Hozzávalók:
  • 50 dkg cérnametélt 
  • 4 tojás
  • 50 dkg tehéntúró
  • 0,5 l tejföl
  • 1-2 citrom reszelt sárga héja
  • 1 zacskó vaníliás puding
  • 0,5 l tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. mazsola
  • édesítő/cukor ízlés szerint
  • pici vaj/margarin
  • kevés zsemlemorzsa


Elkészítés:

Előírás szerint nem túl puhára kifőzzük a tésztát.


A túrót krumplinyomóval összetörjük.

A pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral elkészítjük, nem baj, ha hígabb, mint általában a puding.
Még melegen belekeverjük duzzadni a meleg víz alatt leöblített, majd lecsepegtetett mazsolát.
Elkeverjük a tésztával.


A tojás sárgákat édesítővel és egy pici cukorral, valamint a tejföllel  elkeverjük.
Hozzáadjuk a túróhoz, beletesszük a reszelt citromhéjat és ezt is a tésztához keverjük.



A tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan először csak egy kis részét jól elkeverve, majd a többit is jó levegősen belekeverjük a  tésztába.


Egy tepsit vajjal vagy margarinnal kikenünk és vékonyan  megszórjuk a zsemlemorzsával.

Belesimítjuk a tésztát.
A tetejére is szórunk egy kis zsemlemorzsát.



180 C fokos sütőben készre sütjük.
Amint szépen pirul a teteje, készen is van.


Eltér a klasszikus recepttől, mert nem teszek alá, fölé réteslapot.
Így is finom és hamar  készül.

A pudingtól krémesebb, lágyabb lesz.



2013. október 7., hétfő

Zöldborsóleves másképp



Hozzávalók:


50-75 dkg zöldborsó
3-4 db sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 kicsi karalábé
3-4 db burgonya
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
petrezselyemzöld
½ fej hagyma
1 ek. olaj
1 tk. fűszerpaprika
0,5 l tej
1 tk ételízesítő
1-2 db leveskocka

Elkészítés:



Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, elkeverjük benne a fűszerpaprikát és adunk hozzá 1-2 ek. vizet.
Beletesszük a karikára vágott répákat, a kockára vágott karalábét, a szintén apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát.
Fűszerezzük a leveskockával és/vagy ételízesítővel.
Később megízleljük és, ha kell,  utána sózunk.



Egy pohár vizet öntünk rá és fedő alatt 10-15 percig főzzük.


Ekkor beletesszük a friss vagy fagyasztott zöldborsót és a kis kockákra vágott burgonyát.
Felöntjük egy kis vízzel, ami ellepi.

Kb. 10-15 perc alatt a borsó és a burgonya is megpuhul.

Ekkor beleöntjük a tejet és egyet forralunk a levesen.


Tálaláskor megszórjuk petrezselyem zölddel.