2013. október 22., kedd

Káposztás lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 4 tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 7 dl kefir
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 tk só
  • 1 csipet cukor

A töltelékhez:
  • fél fej káposzta
  • bors
  • cukor
  • olaj

A sütéshez:
  •  olaj 

Elkészítés:  

Előző este elkészítjük a lángos tésztát.
A közismert kefires lángos receptjét használom, mert szerintem ez jó könnyű, nem zsíros tészta... és mert mindig sikerül.


Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, teszünk bele egy csipet cukrot, finoman megszórjuk egy pici liszttel és letakarva megfuttatjuk.
Addig egy tálba tesszük a lisztet.
A kefirhez keverjük a 4 egész tojást és a sót.
Beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a felfutott élesztőt is.
Fakanállal jól eldolgozzuk.
Lefedjük fóliával és a hűtőbe tesszük.


Előző este elkészítjük a pirított káposztát is.
Pontosan úgy készül, mintha káposztás tésztához készítenénk.

Szép tömör fej káposztát megtisztítunk és lereszeljük.

(Érdemes egy egész káposztát feldolgozni, a maradék kész pirított káposztát egy zárható dobozban befagyasztjuk és egy másik alkalommal, ha káposztás tésztát kívánunk főzni, csak elővesszük és a kifőtt tésztához keverjük.)

Sózzuk be és hagyjuk állni egy kicsit.

Majd egy nagy lábasba tegyünk 2-3 ek. olajat és adjunk hozzá 3-4 ek. cukrot.
Kevergetve olvasszuk fel a cukrot és várjuk meg, amíg szép, aranybarna karamell nem válik belőle.
 Ekkor gyorsan tegyük bele a káposztát, keverjük el.


Nem baj, ha a karamell cukor darabkákká keményedik, majd a káposzta levétől újra visszaolvad.
Sózzuk meg, adjunk hozzá bőven frissen őrölt fekete borsot is.
Gyakran kevergetve pirítsuk szép barnára.



Másnap, a sütéskor a műanyag lapunkat vagy egy nagyobb darab alufóliát kiterítjük, kezünkkel jól megolajozunk és erre csipkedjük ki olajos kezünkkel a kis gombócnyi tészta darabokat.

Pár percig állni hagyjuk, hogy kicsit megkeljenek.

Ellapítjuk és kanállal teszünk bele a töltelékből. Próbáljunk meg kis csomagokat készíteni.


Ez a tészta nagyon lágy, néha nem sikerül szabályos kis batyukat gyártani, de nem baj, mert a végén úgyis mind el fog fogyni.

Volt olyan tészta, amibe bele is kevertem a káposztát és úgy sütöttem ki.
Nem is tudom melyik volt a finomabb.

Közepesen forró olajban kisütjük a lángosokat.


Papírtörlőre kiszedjük és a felesleges olajat lecsöpögtetjük.


Langyosan az igazi.


Aki nem szereti káposztásan, annak süssük ki töltetlenül és kínáljuk, mint lángost - fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen, ahogyan szeretjük.
Édesszájúaknak lekvárral, porcukorral fánknak adhatjuk.