- 1 kg liszt
- 4 tojás
- 5 dkg friss
élesztő
- 7 dl kefir
- 1,5 dl
langyos tej
- 3 tk só
- 1 csipet
cukor
A töltelékhez:
- fél fej káposzta
- só
- bors
- cukor
- olaj
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés:
Előző este elkészítjük a lángos tésztát.
A közismert kefires lángos receptjét használom, mert szerintem ez jó könnyű, nem zsíros tészta... és mert mindig sikerül.
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, teszünk bele egy csipet cukrot,
finoman megszórjuk egy pici liszttel és letakarva megfuttatjuk.
Addig egy tálba tesszük a lisztet.
A kefirhez keverjük a 4 egész tojást és a sót.
Beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a felfutott élesztőt is.
Fakanállal jól eldolgozzuk.
Lefedjük fóliával és a hűtőbe tesszük.
Előző este elkészítjük a pirított káposztát is.
Pontosan úgy készül, mintha káposztás tésztához készítenénk.
Szép tömör fej káposztát megtisztítunk és lereszeljük.
(Érdemes egy egész káposztát feldolgozni, a maradék kész pirított káposztát egy zárható dobozban befagyasztjuk és egy másik alkalommal, ha káposztás tésztát kívánunk főzni, csak elővesszük és a kifőtt tésztához keverjük.)
Sózzuk be és hagyjuk állni egy kicsit.
Majd egy nagy lábasba tegyünk 2-3 ek. olajat és adjunk hozzá 3-4
ek. cukrot.
Kevergetve olvasszuk fel a cukrot és várjuk meg, amíg szép,
aranybarna karamell nem válik belőle.
Ekkor gyorsan tegyük bele a káposztát, keverjük el.
Nem baj, ha a karamell cukor darabkákká keményedik, majd a
káposzta levétől újra visszaolvad.
Sózzuk meg, adjunk hozzá bőven frissen őrölt fekete borsot is.
Gyakran kevergetve pirítsuk szép barnára.
Másnap, a sütéskor a műanyag lapunkat vagy egy nagyobb darab alufóliát kiterítjük,
kezünkkel jól megolajozunk és erre csipkedjük ki olajos kezünkkel a kis
gombócnyi tészta darabokat.
Pár percig állni hagyjuk, hogy kicsit megkeljenek.
Ellapítjuk és kanállal teszünk bele a töltelékből. Próbáljunk meg kis csomagokat készíteni.
Ez a tészta nagyon lágy, néha nem sikerül szabályos kis batyukat gyártani, de nem baj, mert a végén úgyis mind el fog fogyni.
Volt olyan tészta, amibe bele is kevertem a káposztát és úgy sütöttem ki.
Nem is tudom melyik volt a finomabb.
Közepesen forró olajban kisütjük a lángosokat.
Papírtörlőre kiszedjük és a felesleges olajat lecsöpögtetjük.
Langyosan az igazi.
Aki nem szereti káposztásan, annak süssük ki töltetlenül és kínáljuk, mint lángost - fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen, ahogyan szeretjük.
Édesszájúaknak lekvárral, porcukorral fánknak adhatjuk.