2020. október 21., szerda

Cukkini spagetti bolognai raguval

 Hozzávalók:


  • cukkini

  • olíva olaj

  • bolognai ragu
  • sajt




Elkészítés:





Manapság nagyon divatos lett ez a könnyített spagettis recept!

Tészta helyett cukkini csíkokkal készül.


A szokásos módon elkészített bolognai húsos ragut használjuk fel.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/bolognai-spagetti.html


A megmosott zsenge cukkinit csíkokra vágjuk.

Lehet hosszú spagetti alakúra is vágni.

Ehhez speciális spirálkészítő kis szerkezeteket is beszerezhetünk.


Én most hullámos késsel vágtam fel, így jóval nagyobb felületen tudja majd felvenni a szószt.


Csíkokra vágtam.




Kevés olíva olajon kevergetve ruganyos állagúra sütöttem.
Ne süssük túl, nem jó, ha puha, maradjon roppanós.


Csak megsóztam.




Vegyük elő az előzőleg elkészített bolognai ragut.
Lásd a csatolt recept linkjét.

Én mindig nagy adag ragut főzök, mivel kitűnően lehet fagyasztani, és csak előveszem, ha lasagnet vagy
spagettit, esetleg húsos pitét készítek.


A tálaláskor a cukkinit elterítem.


Erre kerül a ragu.


Végül kedvünk szerinti reszelt sajttal bőségesen megszórjuk.





Mátrai borzas csirkecomb

 Hozzávalók:

  • csirke comb filé

  • burgonya
  • liszt
  • tojás
  • őrölt fehér bors
  • fokhagyma
  • olaj




Elkészítés:




A borzas húsok lényegében burgonya tésztában kisütött ételek.

Vagyis tócsnis finomságok, amelyek készülhetnek bármilyen fajta húsból, de zöldségeket is panírozhatunk ily módon.

A burgonyát lecserélhetjük más zöldségre is, például cukkinire vagy sárgarépára.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/matrai-borzas-hus.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/matrai-borzas-sertes-szelet.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/cukkinis-borzas.html


Most kicsontozott csirke combot sütöttünk. 

A megtisztított burgonyát nyersen lereszeljük.


Lehet a reszelő kisebb vagy nagyobb oldalán is.


A lisztet a tojással elhabarjuk, hogy körülbelül nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
Zúzott fokhagymát, sót és őrölt fehér borsot teszünk bele.


Most belekeverjük a levétől kinyomkodott burgonyát is.


A megsózott, borssal megszórt comb filét lisztbe forgatjuk.


Majd belenyomkodjuk a sűrű burgonyás masszába.
Maradjon bőven tészta a húson.
Minél vastagabb a bunda, annál ízletesebb lesz a pecsenyénk.


Olajon mindkét oldalát kisütjük.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon forró a zsiradék, hogy a vastag bunda alatt a hús is kellőképpen átsülhessen.
 

Az első oldalát süssük fedő alatt.


Csepegtessük le a kisült szeleteket.


Bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk, de vigyázzunk, mert a család titokban rájár majd az isteni husikára!




Hagymás bab

 Hozzávalók:


  • tarka bab
  • fehér gyöngybab
  • fehér bab
  • hagyma
  • zsír
  • babérlevél
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • színes zöldpaprika
  • csípős paprika
  • paradicsom 
  • bors
  • majoránna
  • sűrített paradicsom
  • csipet cukor



Elkészítés:

Finom fűszeres étel, ami ezúttal háromféle babból készült, de természetesen egyfajta babból is remekül sikerül.


Az előző este beáztatott babokat leszűrjük és feltesszük főni tiszta vízben.
Sót és babérlevelet adunk hozzá.

Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük.


Közben elkészítjük a ragut.
Használjunk különböző színű paprikákat, amelyek izgalmas színessé teszik majd ételünket.
Csípőset is tegyünk bele.


Zsíron pirítani kezdjük a szálasra felvágott hagymát.


Amint fonnyadni kezd hozzáadjuk a kis darabokra felvágott fokhagymát.


Mehet bele a csíkokra vágott többszínű zöldpaprika és egy kanálka darált pritamin is.

Őrölt borssal és morzsolt majoránnával szórjuk meg.


Sózzuk.


Egy kanál sűrített paradicsom is kell bele, illetve egy csipet cukor.
Összeforraljuk a ragut.


Szűrjük le a puha babot.


Keverjük a raguhoz.


Egyet rottyan és készen van a csodás, aromás bab köretünk.





Egyszerű töltött gomba

 Hozzávalók:

  • gomba

  • bors
  • sűrített paradicsom
  • majoránna
  • olaj




Elkészítés:



Gyors és egyszerű finomság.


A megtisztított gombák szárát kitörjük a kalapokból, ebből lesz a töltelék.

A gombafejeket enyhém kiolajozott tepsibe tesszük nyitott felükkel felfelé.

Megsózzuk, borsozzuk és majoránnával megszórjuk.


Egy mokkáskanálnyi paradicsompürét teszünk a gomba fejekbe.


Ezután az apróra vágott gomba szárakat is beletesszük.
Picit majoránnával megízesítjük.


180 C fokos előmelegített sütőben megsütjük.


Intenzív gomba ízű és illatú csemege.


Bármilyen körettel vagy salátával kínálhatjuk.


Variálhatjuk egy kis sajttal megszórva is.





2020. október 19., hétfő

Fonott sült hús

 Hozzávalók:

  • sertés comb vagy lapocka

  • bors
  • bazsalikom
  • oregáno
  • paradicsompüré
  • vaj






Elkészítés:


Egyszerű sült hús egy kicsit érdekes formában...


A sertés combot vágjuk fel nem túl vékony szeletekre.


Hosszában vágjuk fel 3 csíkra, de maradjon egyben az egyik oldala.
 

Alaposan sózzuk, fűszerezzük körben, minden oldalon.
Fonjuk össze copfba a csíkokat.

Tetszés szerint ízesíthetjük, én borsot, bazsalikomot és oregánot használtam, mert ez jól illik a paradicsomhoz.


Egy tepsit kenjünk ki paradicsom pürével.


Fektessük rá a fonatokat.


Vaj darabkákkal szórjuk meg.
 Öntsünk egy pohár vizet a tepsibe, alufóliával fedjük be a tepsit.


Sütőben 180 C fokon süssük meg a pecsenyét.