2023. augusztus 7., hétfő

Pacalleves

 Hozzávalók:


  • 1 kg pacal

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db sárgarépa
  • petrezselyem
  • 3-4 dl tejföl
  • 1 tk. liszt
  • törött bors
  • ecet



Elkészítés:


Általában pörköltet készítünk a pacalból, 

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/nagyi-pacalporkoltje.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/07/pacalporkolt.html


de most egy különleges erdélyi levest készítettem.


Az egyszerűség kedvéért boltban kapható előfőzött pacalt használtam.


A jól átmosott pacalt sok vízben tegyük fel főni.
Két gerezd fokhagymát is tegyünk mellé.


Sózzuk meg és főzzük puhára.


Készítsük elő a zöldségeket.
Szép színes zöldpaprikát és ízlés szerint még további fokhagyma gerezdeket.


Egy kevés olajon futtassuk meg a feldarabolt paprikát.


Reszeljünk sárgarépát.


Adjuk a répát a paprikához.


Nyomjuk bele a fokhagymát.


Kevergetve süssük pár percig majd szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet.


Öntsük hozzá a ragut a megfőtt pacalhoz.
 

Frissen őrölt borssal ízesítsük, illetve sózzuk, ha szükséges.


Két tojás sárgáját keverjünk simára a tejföllel.



Egy teáskanálnyi lisztet is adjunk hozzá.



Habarjuk be  a levest.



Forraljuk fel egyszer, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel és savanyítsuk egy gondolatnyi ecettel.





Tepsiben sült gomba

Hozzávalók:


  • gomba 

  • hagyma
  • zöldhagyma
  • olaj
  • bors
  • majoránna
  • ketchup



Elkészítés:


Egyszerűen készül ez a finomság.

Egy kiolajozott tepsibe szórjuk a feldarabolt hagymát, újhagyma szárat.


A megtisztított gombát félbe, negyedbe vágjuk.


Megszórjuk sóval, borssal és majoránnával.


A tepsibe tesszük, petrezselymet és ketchupot adunk hozzá.


Összeforgatjuk és egy pohárka vizet öntünk alá.


180 C fokos sütőben megsütjük a gombát.


Akkor jó, ha nincs túlsütve, harapható, de már nem szivacsos.


Bármilyen körettel tálalható.




A képen tejfölös gombás lepény társaságában látható, friss paradicsommal kínálva.



2023. augusztus 6., vasárnap

Meggyes legényfogó

Hozzávalók:


  • 30 dkg liszt

  • 1 cs.sütőpor
  • 8 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk. tej
  • csipet só
  • meggy + cukor ízlés szerint
  • őrölt fahéj
  • 2 ek. vaníliás pudingpor
  • porcukor szóráshoz





Elkészítés:


10 dkg cukrot 2 tojássárgájával 


és 8 dkg margarinnal habosra keverünk.



Hozzáadunk egy citrom lereszelt sárga héját és egy kiskanál tejet.




A sütőport a liszttel elkeverjük.
Teszünk bele egy csipet sót.

A tojásos krémhez adjuk.

Morzsásra keverjük.



Összegyúrjuk.



A megtisztított, megmosott friss meggyet lecsepegtetjük. 





Kimagozzuk.



Őrölt fahéjjal megszórjuk.



Két kanál vaníliás pudingporral összekeverjük és kevés cukorral ízesítjük.



A tésztát elosztjuk egyharmad-kétharmad arányban.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük a kinyújtott tészta nagyobb részét.
Villával megszurkáljuk.




Rátesszük a meggyes tölteléket.



A maradék tésztából vékony csíkokat sodrunk és kereszt alakban berácsozzuk a süteményt.


180 C fokon megsütjük a lepényt.


Porcukorral meghintve, kockára vágva kínáljuk.




Meggy, cseresznye és egres leves kaporral

Hozzávalók:


  • meggy

  • cseresznye
  • egres
  • cukor
  • csipet só
  • citrom
  • fahéj rúd
  • szegfűszeg
  • vaníliás pudingpor
  • tej
  • tejföl



Elkészítés:


Különlegesen finom ízű leveske, amely percek alatt elkészül.


A meggyet, cseresznyét és egrest fazékba tesszük és vízzel felöntjük.
Fahéjrudat, szegfűszeget, karikára vágott citromot, egy csipet sót és friss kaprot teszünk bele.


Amit felforrt, készíthetjük a habarást.

2-3 dl tejben elkeverünk 1-2 kanál vaníliás pudingot.


Kevés tejfölt is adunk hozzá.


A forró levesből pár kanállal elkeverjük a habarást, majd a levesbe öntjük.


Cukorral édesítjük.
Langyosan, de inkább hidegen a legfinomabb.