2015. május 30., szombat

Mazsolás, vaníliás kuglóf

Hozzávalók:


  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom leve  + sárga héja
  • 4 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1,25 dl tej
  • 25 dkg mazsola
  • porcukor





Elkészítés:






A vajat habosra keverjük és apránként hozzáadjuk a cukrot, majd a vaníliás cukrot és a sót is.




Hozzáadjuk a citromlevet, a citromsárga reszelt héját  majd folyamatos keverés mellett, egyenként a tojásokat is.


A sütőporral elkevert lisztet a tejjel váltakozva belekeverjük.





Végül a megmosott és lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük.


A tésztát egy előre jól kikent és kilisztezett kuglóf formába tesszük.
Ha szilikonos a forma, akkor nem kell kilisztezni.




Forró sütőben 50-60 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már.
Akkor jó, ha már nem ragad a tűre a tészta.



A formából kivesszük a kuglófot és vaníliás porcukorral megszórjuk.



Nagyon finom ízű tészta.



















Zöldséges lencseleves

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lencse
  • póréhagyma
  • sárgarépa 
  • fehérrépa
  • karalábé
  • petrezselyem
  • zeller
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek. olaj
  • 1 db hagyma
  • 1 csapott ek. liszt
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika


Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk.
Másnap leszűrjük és forrásban lévő vízben feltesszük főni.

Dobunk mellé egy darabka póréhagymát.


A sárgarépát, fehérrépát, karalábét, paradicsomot, zöldpaprikát megtisztítjuk és karikára, kis darabokra vágjuk.

Ha a lencse félpuha, bezöldségeljük a levest.
Petrezselymet is teszünk bele.
Megsózzuk.


Készre főzzük a levest.


Elkészítjük a rántást.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a lisztet, majd a zúzott fokhagymát és végül levesszük a tűzről és a fűszerpaprikát is beletesszük.
Egy pohár hideg vízzel felöntjük, majd a levesbe keverjük.


Pár perc alatt jól kiforraljuk a levest.
Kevergessük közben, nehogy a liszt miatt leégjen.


Friss petrezselyemzölddel megszórjuk.






Zsenge tök főtt kacsával

Hozzávalók:


  • 1 db zsenge tök
  • 1 ek. olaj
  • zöldhagyma szár
  • kevés ételízesítő
  • kapor
  • levesben főtt kacsahús, zúza
  • tejföl




Elkészítés:




A kora tavasszal megjelenő zsenge új tök annyira friss, hogy teljes egészében felhasználhatjuk.
Csak meghámozzuk, hosszában elfelezzük és szeletekre vágjuk.



Az olajon megfuttatjuk a tököt, kicsit sózzuk és az ételízesítővel fűszerezzük.
Az újhagyma friss zöld szárát is melléadjuk.



Hamar készen van, amint átlátszóvá válik és ruganyos lesz már be is fejezhetjük a főzést.



Beletesszük a levesben főtt, apróra vágott kacsahúst.
Remekül illik bele például a nyaka és a zúzája.


Egyszer átforrósítjuk és máris készen van az ízletes, könnyű étel.


Tejföllel tálaljuk.





Diós, céklás saláta

Hozzávalók:


  • 2-3 db főtt burgonya
  • majonéz
  • 1-2 db főtt cékla
  • pár szál újhagyma
  • fekete olajbogyó
  • dió






Elkészítés:









Egyszerű és nagyon finom réteges saláta.

Először lereszeljük a főtt burgonyát.
Megsózzuk és egy kevés majonézzel megkenjük.



Ráreszeljük a főtt céklát.
Megsózzuk és ismét megkenjük majonézzel.


Rákarikázzuk az újhagymát, szórunk rá diót és fekete olajbogyót.

Behűtve tálaljuk.





Nagyi töltött csirkecombja és töltöttburgonyája

Hozzávalók:


  • csirke felső comb
  • burgonya
  • zsemle
  • hagyma
  • tojás
  • petrezselyem
  • vaj
  • zsír
  • füstölt szalonna
  • törött bors



Elkészítés:



Családunk kedvence a Nagyi készítette töltött hús, jó pirosra sült töltött burgonyákkal.

Hasonló módon készül a töltött szegy is, de lehet sertés dagadóval is sütni:

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html

Ezúttal csirke felső combokból készült a sült.

A megtisztított combokat jól besózzuk és megtöltjük a töltelékkel.
Hideg zsírral kikent tepsire tesszük, a tetejére füstölt szalonna csíkokat helyezünk és fóliával letakarva készre sütjük.
Időnként saját zsírjával locsolgatjuk.


A töltelékhez vízbe áztatjuk a zsemléket, majd kicsavarjuk.
Villával szétnyomkodjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
Ahány zsemle, annyi tojást használunk.
6-8 dkg vajon felhevítjük a hagymát, a rengeteg petrezselymet, sózzuk, törött borssal ízesítjük.




A megtisztított burgonyákat félbevágjuk, kivájjuk és púposan megtöltjük a töltelékkel,
majd kizsírozott tepsibe helyezzük.
Közéjük szórjuk a kivájt burgonyaforgácsokat is.



Egy-egy csík füstölt szalonnával is megkoronázzuk a burgonyákat.


A hússal együtt sütjük a burgonyát is.


Uborkasalátával, befőttel kínáljuk.