- csirke felső comb
- burgonya
- zsemle
- hagyma
- tojás
- petrezselyem
- vaj
- zsír
- füstölt szalonna
- só
- törött bors
Elkészítés:
Családunk kedvence a Nagyi készítette töltött hús, jó pirosra sült töltött burgonyákkal.
Hasonló módon készül a töltött szegy is, de lehet sertés dagadóval is sütni:
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html
Ezúttal csirke felső combokból készült a sült.
A megtisztított combokat jól besózzuk és megtöltjük a töltelékkel.
Hideg zsírral kikent tepsire tesszük, a tetejére füstölt szalonna csíkokat helyezünk és fóliával letakarva készre sütjük.
Időnként saját zsírjával locsolgatjuk.
A töltelékhez vízbe áztatjuk a zsemléket, majd kicsavarjuk.
Villával szétnyomkodjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
Ahány zsemle, annyi tojást használunk.
6-8 dkg vajon felhevítjük a hagymát, a rengeteg petrezselymet, sózzuk, törött borssal ízesítjük.
A megtisztított burgonyákat félbevágjuk, kivájjuk és púposan megtöltjük a töltelékkel,
majd kizsírozott tepsibe helyezzük.
Közéjük szórjuk a kivájt burgonyaforgácsokat is.
Egy-egy csík füstölt szalonnával is megkoronázzuk a burgonyákat.
A hússal együtt sütjük a burgonyát is.
Uborkasalátával, befőttel kínáljuk.