2024. május 29., szerda

Frankfurti leves 2

Hozzávalók:


  • kelkáposzta

  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • törött bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • leveskocka
  • cserkészkolbász/virsli
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • tejföl





Elkészítés:


Ezt a levest az is szereti, aki nem rajong a kelkáposztáért.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/frankfurti-leves.html


A ropogós új kelkáposztát megtisztítjuk, és tetszés szerinti csíkokra vágjuk.


Hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, kápia paprika, sárgarépa és paradicsom is  megy a levesbe.


Forrásban lévő vízbe tesszük a káposzta nagy részét.


Most tesszük bele a zöldségeket is.
Só, bors, őrölt kömény és kevéske majoránna is belekerül.


Néhány leveskocka és kevés ételízesítő erősíti az ízeket.


A főzés végén jóféle cserkészkolbászt és virslit karikázunk és a leveshez adjuk.



 Petrezselyem mindig kerüljön bele, a zsenge szárában is finom ízek rejtőznek.


Egy vékony rántást készítünk.
Kanálka olajba teszünk egy csapott kanálnyi lisztet, habzásig hevítjük majd beletesszük a zúzott fokhagymát.


A tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, vízzel simára keverjük és a leveshez adjuk.



Pár percig forraljuk a levest.

Selymes lesz a leves, ha egy kevés tejföllel is gazdagítjuk. 


A tejfölt simára keverjük egy merőkanál forró levessel, majd visszaöntjük a levesbe.


Még egyszer felforraljuk az ételt.


Én szeretem, ha a káposzta kissé ropogós, ezért a főzés utolsó harmadában adom hozzá a maradék nyers káposztát.



Sűrű tejföllel tálalhatjuk.


Ez egy nagyon tartalmas leves, utána csupán egy könnyű tésztaételt kínáljunk.



Fokhagymás tökfőzelék

 Hozzávalók:


  • gyalult tök

  • hagyma
  • olaj
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • ételízesítő
  • kapor
  • tej
  • liszt
  • tejföl
  • ecet
  • cukor


Elkészítés:

A tökfőzeléket sokféleképpen főzhetjük.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/tokfozelek.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/tokfozelek-ii.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/tokfozelek-tej-es-tojas-mentesen.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/citromos-tokfozelek.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/02/cukkini-fozelek-2.html


Ezúttal fokhagymás változat készül.


A kevés olajon dinsztelni kezdjük az apróra vágott hagymát.


Zöldpaprikát is teszünk bele.


Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, kaprot és ételízesítőt is.


Pohárka tejjel főzzük egy-két percig.


A legyalult tökre hintsünk kb. 2-3 apró löttyintésnyi ecetet.


Adjuk a hagymás alaphoz.


Pár percig kevergetve pároljuk, majd kevés tejjel tovább főzzük.


Amikor a tök megpuhult, de még ruganyosan harapható, akkor tejfölből és lisztből simára kevert habarással sűrítsük be.


Semmiképpen ne legyen túlfőzött, puha "töklotyó" az étel.


Friss kaporral megszórjuk.
Ha kell sózzuk, egy kanálka cukorral és ecettel állítsuk be a tökéletes pikáns ízt.

Szerintem langyosan az igazi.
Bármilyen feltéttel, hússal, fasírttal kínálhatjuk.



Újburgonya répával és zöldborsóval

 Hozzávalók:


  • újburgonya

  • hagyma
  • lila hagyma
  • vaj
  • ételízesítő
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • citrom
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • petrezselyem


Elkészítés:


Kedvencünk az újburgonya.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/07/petrezselymes-ujburgonya.html


Tavasszal friss zöldségekkel is gazdagíthatjuk ezt a fogást.


Kevés vajon dinsztelni kezdjük a nagyobb darabokra vágott hagymákat és a zöldpaprikát.


Karikára vágott új sárgarépát is teszünk bele.


Finom édes ízt ad az ételnek.



A zöldpaprika mellett gyönyörű színű kápia paprikát is tegyünk bele.


Most jön a főszereplő, a gondosan tisztára kapart újburgonya.
Mindig recés késsel kapargassuk folyó víz alatt, így megmarad a különleges, síkos külső felülete.


Belekerül a zöldborsó is.
Nem baj, ha mélyhűtött borsónk van.


Jóféle ételízesítővel megszórjuk az ételt.


Petrezselyemzöld mindig kerüljön bele.
Citromkarikákkal frissítsük az ízeket.


Egy kis pohár vízzel felöntve készre főzzük az ételt.
Ha kell, sózzuk és egy kiskanál cukrot is adjunk hozzá.


Maradjon egy kis lé a tálalásnál is, úgy jó, ha szaftos a krumpli.
Petrezselyemmel bőven megszórva tálaljuk.
 



Tejberizs kandírozott naranccsal és mazsolával

 Hozzávalók:


  • 1 bögre rizs
    1 bögre víz
  • 3 bögre tej
  • vaj
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • csipet só
  • kandírozott narancs
  • mazsola


Elkészítés:




Mindenki szereti a tejberizst, illetve az abból készült rizskochot.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/tejberizs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/rizskoch.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/szilvas-rizskoch.html


Elkészítjük a tejberizst.

Először a vízzel főzzük a megmosott rizst, majd amikor beszívta a vizet a rizs, hozzáadjuk a tejet is és továbbfőzzük.



Vajjal, csipet sóval ízesítjük.


Beletesszük a kandírozott narancshéjat,


valamint a megmosott mazsolát is.


Ízlés szerint édesítjük cukorral és vaníliás cukorral.


Fedő alatt, takarék lángon készre főzzük.



Ügyeljünk arra, hogy szaftos maradjon a rizs.
Hidegen is nagyon finom.

Egy kanálka narancs vagy baracklekvár csodás ízt ad ennek a csemegének.