2024. május 29., szerda

Frankfurti leves 2

Hozzávalók:


  • kelkáposzta

  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • törött bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • leveskocka
  • cserkészkolbász/virsli
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • tejföl





Elkészítés:


Ezt a levest az is szereti, aki nem rajong a kelkáposztáért.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/frankfurti-leves.html


A ropogós új kelkáposztát megtisztítjuk, és tetszés szerinti csíkokra vágjuk.


Hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, kápia paprika, sárgarépa és paradicsom is  megy a levesbe.


Forrásban lévő vízbe tesszük a káposzta nagy részét.


Most tesszük bele a zöldségeket is.
Só, bors, őrölt kömény és kevéske majoránna is belekerül.


Néhány leveskocka és kevés ételízesítő erősíti az ízeket.


A főzés végén jóféle cserkészkolbászt és virslit karikázunk és a leveshez adjuk.



 Petrezselyem mindig kerüljön bele, a zsenge szárában is finom ízek rejtőznek.


Egy vékony rántást készítünk.
Kanálka olajba teszünk egy csapott kanálnyi lisztet, habzásig hevítjük majd beletesszük a zúzott fokhagymát.


A tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, vízzel simára keverjük és a leveshez adjuk.



Pár percig forraljuk a levest.

Selymes lesz a leves, ha egy kevés tejföllel is gazdagítjuk. 


A tejfölt simára keverjük egy merőkanál forró levessel, majd visszaöntjük a levesbe.


Még egyszer felforraljuk az ételt.


Én szeretem, ha a káposzta kissé ropogós, ezért a főzés utolsó harmadában adom hozzá a maradék nyers káposztát.



Sűrű tejföllel tálalhatjuk.


Ez egy nagyon tartalmas leves, utána csupán egy könnyű tésztaételt kínáljunk.