2013. szeptember 28., szombat

Morzsás karfiol

Hozzávalók:


  • friss karfiol 
  • 2 ek. olaj
  • zsemlemorzsa







Elkészítés:




A megtisztított friss, tömör fej karfiolt kettévágjuk és vízbe tesszük pár percre, hogy az esetleges bogaraktól megszabadítsuk.

Egy fazékban kevés vizet forralunk, ebbe tesszük bele a karfiolt.
Nem kell beleérni a vízbe.
Fedővel lefedjük és a gőzben 10 perc alatt majdnem puhára főzzük.
Ne essen szét.


Egy lábasban az olajon szép aranybarnára megpirítunk egy jó adag zsemlemorzsát.
Kevergessük, mert hamar odaég.
Sózzuk is meg.


Ha kész óvatosan rázogatva forgassuk bele a karfiolt.


Magában is nagyon finom, de köretnek sült mellé isteni.


Majonézzel vagy tejföllel meglocsolhatjuk.


Gyömbéres, fokhagymás pulykasült

Hozzávalók:

  • pulykacomb
  • füstölt szalonna
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • kápia paprika
  • bors
  • ketchup
  • pici olaj
  • bazsalikom levél




Elkészítés:


A megtisztított, megmosott és megszárított pulykacombok bőrét egyik oldalon a kezemmel fellazítom, hogy alá tudjak tölteni finomságokat.
Egész combokat is vehetünk, de a felső combok szaftosabbak, több húst van rajtuk és szebben lehet majd szeletelni.


Kicsit kiolajozott tepsibe tesszük, kívül-belül megsózzuk, borsozzuk a húst és a bőre alá rakjuk a szeletekre vágott füstölt szalonnát, fokhagymát, gyömbért és a kápia paprikát.



Visszaigazítjuk a bőr és kicsit bekenjük olajjal, némi ketchuppel szép színt adunk neki és pár szem friss bazsalikom levéllel ízesítjük.


 
Kevés szalonnát is tehetünk rá és egy pohár vizet öntünk alá.
Alufóliával lefedjük és a sütőben 190-200 C fokon puhára sütjük.


Hidegen is nagyon finom, szendvicsben, saját zsírját alákenve, kiváló uzsonna.

Lehet a tepsibe mellétenni pár szem krumplit és a köret is vele sülhet.





2013. szeptember 18., szerda

Töltött patisszon


Hozzávalók:

  • patisszon
  • darált hús
  • l db hagyma
  • 1-2 tk. fűszerpaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • csipet őrölt kömény
  • csipet majoránna
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • kapor
  • petrezselyemzöld
  • tejföl
  • pici olaj


Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el.

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, 
elkeverjük 1-2 ek. vízzel és beletesszük a darált húst.
A darált húst bármilyen húsból készíthetjük, lehet sertés, marha, borjú, pulyka vagy vegyesen… ahogy szeretjük.

Állandó keverés közben addig pirítjuk, amíg morzsás nem lesz és kifehéredik.

Ekkor teszünk bele egy kis zúzott fokhagymát, sót, borsot, apróra vágott paradicsomot, zöldpaprikát.
Megfűszerezzük egy csipet  őrölt köménnyel és majoránnával és apróra vágott petrezselyemmel, kaporral.
A friss kapor szárát is tegyük bele, abban van a jó íz.


Ha kell, egy-két kanál vizet is tehetünk alá.
Készre főzzük.


A megmosott, meghámozott patisszonokat félbevágjuk, mint a zsemlét és kanállal kikaparjuk a magokat.
Egy kis belsejét is kivájunk, amit apró darabokra vágunk és az elkészült  darált húshoz adjuk.

Egy kiolajozott tepsibe ültetjük a patisszonokat, picit megsózzuk és jó púposan megtöltjük a hússal.
Egy-egy kanál tejfölt kanalazunk rá. 


Lefedve, 180 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


Ugyanígy készíthetjük zsenge tökből vagy karcsú cukkiniből is.


2013. szeptember 15., vasárnap

Halas spagetti

Hozzávalók:

  • spagetti
  • halkonzervek
  • ringli
  • olajbogyó
  • reszelt sajt

 Az olaszos paradicsomszószhoz:
  • kis doboz paradicsom konzerv
  • olaj
  • 1/2 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kevés reszelt répa
  • kevés reszelt zeller
  • oregano
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bors
  • pici édesítőszer

Elkészítés:

A spagettit bő vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és összekeverjük a fűszeres paradicsommártással.


Az olaszos mártást ugyanúgy készítjük, mint  a lasagnehoz, bolognaihoz, milanóihoz szoktuk.
Vagyis kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd  a rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot.

Adunk hozzá zúzott fokhagymát és mielőtt megégne, reszelt zellert és sárgarépát is teszünk bele.


Kicsit átpároljuk, majd sűrű paradicsomlével öntjük fel.

Sózzuk, borsozzuk és egy gondolatnyi édesítőszert adunk hozzá.
Jól összeforraljuk.
Érdemes egyszerre nagy adagot készíteni, mert zárható dobozban jól bírja a mélyhűtést és bármilyen olaszos ételhez, tésztához, pizzához elővehető.  


Közben előkészítjük a halakat, vagyis felbontjuk a konzerveket.



Bármilyen halból készült konzerv jó rá. 
Én szeretem keverni a  füstölt és natúr halakat, sőt még egy kis paradicsomos is került bele.
Pici szardellát (ringlit ) is tettem bele, az nagyon jó ízt ad az ételnek.


Végül többféle olajbogyót kevertem bele.

Mindent  összekevertem, de lehet csak a tetejére téve is tálalni.



A végén reszelt sajtot szórtam rá.


Kurica tabaka - grúz sült csirke

Hozzávalók:

  • egész csirke
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • ½ fej fokhagyma







Elkészítés:



Ez az étel grúz recept, Kurica tabaka néven ismerik.
A világ legegyszerűbb és az egyik legízletesebb sült csirkéje.

Kicsi 1 -1,5 kg körüli zsenge csirkét vegyünk.
Tisztítsuk meg, mossuk  és szárítsuk le.
A mellénél hosszában vágjuk el, és terítsük ki.
Klopfoló kalapáccsal lapítsuk el a csontokat.


A szárnyakat és a combokat próbáljuk meg a csirkéhez rögzíteni egy belevágott kis résen keresztül.

Sózzuk, borsozzuk mindenütt és fokhagymaszeletekkel tűzdeljük meg, be is dörzsölhetjük a húst.


Egy tepsit kikenünk vajjal, majd a maradékot felforrósítjuk és azzal leöntjük a csirkét.


Egy másik tepsit vagy fedőt teszünk a csirkére, - én egy vízzel teli lábast tettem rá - hogy jól lenyomassuk.

Sütőben 180 C fokon 40-50 perc alatt pirosra sütjük.

Tűzhelyen is készíthetjük az ételt, egy nagyobb és egy beleillő kisebb vízzel teli lábassal, de ekkor félidőben fordítsuk meg a csirkét.


2013. szeptember 2., hétfő

Borjúnyelv citrommártásban

Hozzávalók:

  • 1 db borjúnyelv


a citrommártáshoz:

  • a nyelv főzőleve
  • 1 ek. margarin/vaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 citrom sárga reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 1/2 citrom karikára vágva
  • 3-4 ek. sűrű tejföl
  • cukor



Elkészítés:

A megtisztított, megmosott nyelvet - lehet sertés vagy marha nyelv is - 15 percre forrásban lévő vízbe tesszük.


Majd a vízből kiemeljük, kicsit hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk róla  a bőrét.


Újra a vízbe tesszük, kicsit megsózzuk, majd 1,5 - 2 óra alatt  puhára főzzük.


A nyelvet szeletekre vágjuk és a citrommártással leöntve kínáljuk.

A citrommártáshoz 1 ek. margarinon világosra pirítunk ek. lisztet és azt felöntjük a nyelv főzőlevével.
Beleöntjük a citromlevet, a reszelt citromhéjat és jól felforraljuk.
Ha kell, sózzuk és pici cukorral beállítjuk az ízét.
Lehet egy ek. mustárt is tenni bele.


Most beletesszük a karikára vágott citromot is és a maradék liszttel és tejföllel behabarjuk.
Egyet forr és készen van.




Májjal töltött szív

Hozzávalók:
  • 2 db sertés szív
  • 30 dkg sertés máj
  • 1/2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 db zsömle
  • borókabogyó
  • szegfűbors
  • koriander
  • majoránna
  • 1 ek olaj


Elkészítés:

A megtisztított szíveket megmossuk és a közepüket éles késsel kivágjuk, úgy hogy kb. 1 cm vastag maradjon a szív széléből.



A szíveket kevés sós vízben puhára főzzük.
Amikor a szív majdnem puha belefőzzük a májat is.

Amikor kihűlt,  a szív kivágott belsejét és a májat ledaráljuk.

Szintén ledaráljuk a beáztatott és kicsavart zsemlét, egy 1/2 hagymát és 1-2 gerezd fokhagymát is.


A fűszereket egy mozsárban pépesre nyomkodjuk és a masszához adjuk.
Megsózzuk.


Ha nem akarjuk elővenni a húsdarálót, akkor a kis késes robotgépben is pillanatok alatt elkészül, de előtte vágjuk kisebb darabokra.

Nagyon finom, illatos krémet kapunk, amit a szívburokba beletöltünk, illetve a kimaradt krémmel megtöltünk zöldpaprikákat.
Ez utóbbiak végére egy-egy paradicsom karikát teszünk, ami lezárja és egyben díszíti is a paprikákat.

Egy jénai tálba helyezzük a töltötteket, aláöntünk egy keveset a szív főzőlevéből.

Megspricceljük egy kevés olajjal és lefedve 10-15 percig sütjük a sütőben.




2013. szeptember 1., vasárnap

Palócleves bárányból, tárkonyosan

Hozzávalók:


  • 75 dkg bárány apróhús
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 75 dkg zöldbab
  • 5-7 db burgonya
  • őrölt köménymag
  • majoránna
  • 1-2 db babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss tárkony
  • 1 ek liszt
  • 3-4 dl tejföl


Elkészítés:  

Zsenge bárányból a legfinomabb, de persze birkahúsból is kitűnően készíthető.

A húst megtisztítjuk, megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk.


Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
A tűzről lehúzva beletesszük a fűszerpaprikát, pici vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a húst is.


Kevergetve pirítjuk, majd megsózzuk, melléadjuk az apróra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, gondolatnyi őrölt köményt, majoránnát és a zúzott fokhagymát.
Ha kell, egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt majdnem puhára főzzük.

Közben megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk a zöldbabot.
Ehhez az ételhez én a zöld hüvelyűt szeretem felhasználni.


Hozzáadjuk a leveshez és beletesszük a friss tárkonyt is.


10 perc múlva beletesszük a kockára vágott burgonyát és készre főzzük a levest.


A végén a liszttel és a tejföllel egy kis habarást készítünk és a levesbe öntjük.
Egyet forr és készen van.