2013. szeptember 2., hétfő

Májjal töltött szív

Hozzávalók:
  • 2 db sertés szív
  • 30 dkg sertés máj
  • 1/2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 db zsömle
  • borókabogyó
  • szegfűbors
  • koriander
  • majoránna
  • 1 ek olaj


Elkészítés:

A megtisztított szíveket megmossuk és a közepüket éles késsel kivágjuk, úgy hogy kb. 1 cm vastag maradjon a szív széléből.



A szíveket kevés sós vízben puhára főzzük.
Amikor a szív majdnem puha belefőzzük a májat is.

Amikor kihűlt,  a szív kivágott belsejét és a májat ledaráljuk.

Szintén ledaráljuk a beáztatott és kicsavart zsemlét, egy 1/2 hagymát és 1-2 gerezd fokhagymát is.


A fűszereket egy mozsárban pépesre nyomkodjuk és a masszához adjuk.
Megsózzuk.


Ha nem akarjuk elővenni a húsdarálót, akkor a kis késes robotgépben is pillanatok alatt elkészül, de előtte vágjuk kisebb darabokra.

Nagyon finom, illatos krémet kapunk, amit a szívburokba beletöltünk, illetve a kimaradt krémmel megtöltünk zöldpaprikákat.
Ez utóbbiak végére egy-egy paradicsom karikát teszünk, ami lezárja és egyben díszíti is a paprikákat.

Egy jénai tálba helyezzük a töltötteket, aláöntünk egy keveset a szív főzőlevéből.

Megspricceljük egy kevés olajjal és lefedve 10-15 percig sütjük a sütőben.