Hozzávalók:
- egész csirke
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- ½ fej fokhagyma
Elkészítés:
Ez az étel grúz recept, Kurica tabaka
néven ismerik.
A világ legegyszerűbb és az egyik
legízletesebb sült csirkéje.
Kicsi 1 -1,5 kg körüli zsenge csirkét
vegyünk.
Tisztítsuk meg, mossuk és
szárítsuk le.
A mellénél hosszában vágjuk el, és
terítsük ki.
Klopfoló kalapáccsal lapítsuk el a
csontokat.
A szárnyakat és a combokat próbáljuk meg
a csirkéhez rögzíteni egy belevágott kis résen keresztül.
Sózzuk, borsozzuk mindenütt és
fokhagymaszeletekkel tűzdeljük meg, be is dörzsölhetjük a húst.
Egy tepsit kikenünk vajjal, majd a
maradékot felforrósítjuk és azzal leöntjük a csirkét.
Egy másik tepsit vagy fedőt teszünk a
csirkére, - én egy vízzel teli lábast tettem rá - hogy jól lenyomassuk.
Sütőben 180 C fokon 40-50 perc alatt pirosra
sütjük.
Tűzhelyen is készíthetjük az ételt, egy
nagyobb és egy beleillő kisebb vízzel teli lábassal, de ekkor félidőben fordítsuk meg a csirkét.