2013. szeptember 15., vasárnap

Kurica tabaka - grúz sült csirke

Hozzávalók:

  • egész csirke
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • ½ fej fokhagyma







Elkészítés:



Ez az étel grúz recept, Kurica tabaka néven ismerik.
A világ legegyszerűbb és az egyik legízletesebb sült csirkéje.

Kicsi 1 -1,5 kg körüli zsenge csirkét vegyünk.
Tisztítsuk meg, mossuk  és szárítsuk le.
A mellénél hosszában vágjuk el, és terítsük ki.
Klopfoló kalapáccsal lapítsuk el a csontokat.


A szárnyakat és a combokat próbáljuk meg a csirkéhez rögzíteni egy belevágott kis résen keresztül.

Sózzuk, borsozzuk mindenütt és fokhagymaszeletekkel tűzdeljük meg, be is dörzsölhetjük a húst.


Egy tepsit kikenünk vajjal, majd a maradékot felforrósítjuk és azzal leöntjük a csirkét.


Egy másik tepsit vagy fedőt teszünk a csirkére, - én egy vízzel teli lábast tettem rá - hogy jól lenyomassuk.

Sütőben 180 C fokon 40-50 perc alatt pirosra sütjük.

Tűzhelyen is készíthetjük az ételt, egy nagyobb és egy beleillő kisebb vízzel teli lábassal, de ekkor félidőben fordítsuk meg a csirkét.