2023. január 31., kedd

Fejtős bableves

Hozzávalók:


  • fejtős bab

  • csontos pulyka felsőcomb
  • füstölt kolbász
  • debreceni kolbász
  • hagyma
  • fokhagyma
  • cseresznyepaprika
  • fűszerpaprika
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller gumó
  • zeller szár
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • darált pritaminpaprika
  • törött bors
  • ételízesítő


Elkészítés:


A bablevest minden formájában szeretjük.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/fejtos-bableves.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/fejtos-bableves-csulokkel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/11/fejtos-bableves-kacsa-farhattal.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/01/paradicsomos-habart-bableves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/csulkos-kormos-bableves.html


Ezúttal pulyka felsőcombból készítettük. 



Egy fazékba tesszük a feldarabolt pulykahúst, a lefaragott csontot és a bőrt is.
Később a bőrt eltávolítjuk.


Öntsük fel vízzel a húst, apróra vágott hagymát, fokhagymát és csípős paprikát teszünk bele.
Megsózzuk és törött borssal fűszerezzük.
Csendesen főzzük.


Előkészítjük a zöldségeket.



A megmosott sárgarépát, fehérrépát, zellert felaprítjuk és a levesbe tesszük.


Finom füstölt házi kolbászt is teszünk bele.
Nagyon jó ízt ad az ételnek.


Fejtős babot teszünk bele.


Ha fagyasztott, akkor nem kell kiengedni, fagyottan menjen a levesbe.



Paradicsomot, zöldpaprikát és darált pritamin paprikát adunk hozzá.


Kevés ételízesítőt, törött borsot szórunk rá.


Zellerszár és zellerlevél menjen bele bőségesen.


A legvégén  jófajta debreceni kolbászt karikázunk a levesbe.
Tegyünk bele fűszerpaprikát is, legyen szép a színe.
 

Újra felforraljuk a levest, és tálalható.
Tejföllel és kevés ecettel savanyíthatjuk.
 


Hagymás csicseriborsó és bab

 Hozzávalók:

  • hagyma 

  • olaj
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • konzerv csicseriborsó
  • konzerv vörösbab
  • törött bors
  • fokhagymapor
  • bazsalikom
  • oreganó
  • vörösbor ecet/balzsamecet


Elkészítés:


Finom, tartalmas köretek készülhetnek gyorsan a konzerv babokból.

Egy a fontos, hogy használat előtt folyó vízzel alaposan öblítsük le a levét.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/01/hagymas-bab-2.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/hagymas-bab.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/04/sved-babsalata.html


Most egy kis csicseriborsóval gazdagítottuk a babot. 

Kevés olajon hagymát kezdünk dinsztelni.

        

Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot.


Utána a zöldpaprika és a  kápia paprika következik.


Sózzuk, szórjunk rá bazsalikomot, oregánót, törött borsot és fokhagymaport.


Szűrjük le és alaposan öblítsük át a konzerv csicseriborsót.


Ugyanígy öblítsük át a konzerv vörösbabot is.



Várjuk meg amíg összerottyan a zöldségalap.


Most keverjük bele a babot és a csicseriborsót.


Öntsünk rá vörösbor ecetet vagy jóféle balzsamecetet.


Egyet forraljunk az ételen.


Máris elkészült a finom és tápláló köretünk.




2023. január 8., vasárnap

Vörösboros, gombás kakas

 Hozzávalók:


  • kakas

  • hagyma
  • fokhagyma
  • füstölt szalonna/sonka
  • gomba
  • vörösbor
  • burgonya
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • kakukkfű
  • törött bors
  • libazsír/olaj



Elkészítés:

A kakas és a vörösbor elválaszthatatlan jó barátok.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/vorosboros-gombas-sult-kakas.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/vorosboros-kakas-coq-au-vin.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/vorosboros-kakasporkolt.html


A gombát megtisztítjuk.

Nagyobb részüket felszeleteljük és teflon edényben gondolatnyi olajon megpirítjuk.

Ehhez az ételhez érdemes kisebb alakú gombákat vásárolni.


Ha a gomba nedvessége elfő, akkor megsózzuk és kevés kakukkfűvel megszórjuk.
Félretesszük.


Ugyanabban az edényben körbe pirítjuk a megmaradt félbevágott gombákat is.


A kakast megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk.


Egy nagyon tepsit vagy kacsa sütő tálat kizsírozunk és füstölt szalonna, sonka darabokkal megszórunk,
Itt a megmaradt kemény szalonna bőrt is felhasználhatjuk.
Finom ízt ad majd az ételnek.

 

A megsózott húst a tálba fektetjük.


Borsot, hagyma, fokhagyma szeleteket szórunk rá.
 

Zöldpaprika darabokat és egészben hagyott burgonyát is teszünk bele.
 

A kissé megsütött félbevágott gombákat is rádobjuk.


Jóféle vörösborral alaposan meglocsoljuk az ételt.


A sütés során az alkohol majd elpárolog, de a bor pikáns íze megmarad.


180-200 C fokos sütőben, lefedve puhára sütjük az ételt.


Most rápakoljuk a külön jól megpirított gombaszeleteket is.


A sütőbe visszatéve pár perc alatt átmelegítjük a gombát is.


Ily módon készítve a gomba ropogós állagú lesz.
 

Könnyen elkészíthető ez a kiadós egytálétel.
A lényeg, hogy jóféle, lehetőleg házi kapírgálós kakaskát szerezzünk be.




Egyben sült sertéscomb

Hozzávalók:


  • sertéscomb 

  • zsír
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zöldhagyma
  • paradicsom
  • pritaminpaprika
  • bors
  • füstölt sonka/szalonna


Elkészítés:


Mindenfajta húsból lehet egyben sültet készíteni.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/rozmaringos-egybensult-borjucomb.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/fokhagymas-karaj.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/egeszben-sult-marha-belszin.html


Most egy szép darab sertés combot készítünk el. 


Zsírban fogjuk megsütni, amit ízesítünk hagymával, fokhagymával, pritaminpaprikával, paradicsommal, zöldhagymával és természetesen sóval, borssal is.


Mindez a sok finomság a sütés végére egy semmihez sem hasonlítható finom fűszeres zsírt eredményez majd, amit kenyérre kenve élvezhetünk.


Egy tepsit gazdagon kikenünk jóféle sertés zsírral.
Apróra darabolt hagymát, fokhagymát és újhagyma zöldjét szórunk bele.
Apróra vágott paradicsom és pritaminpaprika darabokkal is gazdagítjuk az alapot. 



A szép darab húst körben megsózzuk és frissen őrölt borssal bedörzsöljük.


Sok-sok fokhagymát vágunk fel hosszúkás alakúra.


Sűrűn megtűzdeljük vele a combot.


A húst a zöldséges alapra tesszük és vastagon megkenjük zsírral.


Ha van otthon házi sonka vagy jó húsos füstölt szalonna, akkor vékony szeletekkel beborítjuk a húst.


Természetesen bármilyen más szalonna is megfelel.


A tepsibe öntünk egy fél pohárka vizet, lefedjük és 180 C fokos sütőben készre sütjük a pecsenyét.


Ne féljünk a viszonylag sok zsírtól, mert a húsunk nem lesz zsíros.
Kisül belőle is a zsír, de a hús nem szárad ki, szaftos marad.


Ellenben a zamatos zsír a tepsi alján elképesztő finom lesz, ha kenyérre kenve kínáljuk.


A legfinomabb szendvicset készíthetjük, ha a megkent zsíros kenyérre egy szelet sült húst rakunk.

A sültet bármilyen körettel hidegen vagy melegen kínálhatjuk.