2014. január 28., kedd

Pelményi

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 tk. só
  • víz

  • 30 dkg darált marhahús
  • 30 dkg darált sertés hús
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors

  • vaj
  • tejföl
  • ecet



Elkészítés:

Ez az étel az oroszok kedvence, Szibériából származik.
Lényegében húsos derelye, amit fele sertés, fele marhahúsból a legjobb készíteni.


A darált húshoz adjuk a nagyon apróra vágott hagymát, mi késes aprítóban vágtuk össze, és a zúzott fokhagymát.


Csak sót és frissen darált fekete borsot tettünk bele.
Legyen jó borsos és másmilyen fűszer nem kell bele, mert így majd a finom, zamatos hús íze fog érvényesülni.
Jól összekeverjük és kész is a töltelék.

Készítsük el a tésztát.

A lisztbe tegyük bele a tojásokat és a sót.


Keverjük össze és annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy jó ruganyos tésztát kapjuk.

Lisztezett lapon nyújtsuk ki és lisztezett pohárral vágjunk ki kb. 5-6 cm átmérőjű köröket.


A tészta közepére tegyünk kis kanállal egy kis adag tölteléket, hajtsuk félbe és a széleket ujjunkkal nyomkodjuk össze.
Lehet kicsit fodrosra is csinálni, majd a kis kifli két sarkát nyomjuk össze és így megkapjuk a jellegzetes kerek pelményi formát.



Bő forrásban lévő vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. 8 perc alatt készre főzzük.


Olvasztott vajra szedjük ki.
Ne sajnáljuk a vajat, mert csak attól lesz igazán finom.


 Leheletnyi ecettel meglocsoljuk és tejföllel kínáljuk.





Zöldséges rizseshús sertéshúsból

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka
  • 1+1 db hagyma
  • 2+2 ek olaj
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1+1 db paradicsom
  • 1+1 db zöldpaprika
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • kis darabka zeller
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 0,5 kg rizs
  • petrezselyemzöld








Elkészítés:

A sertéshúst megmossuk és kockákra vágjuk.
Készítünk egy pörköltöt.
1 db hagymát megdinszteljük a 2 ek. olajon, beletesszük a húst és erős tűzön, kevergetve, kifehéredésig pirítjuk.


Beletesszük a fűszerpaprikát, a darabokra vágott  1 db paradicsomot, 1 db  zöldpaprikát, fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt készre főzzük.


A végén hagyjunk rajta elég levet, mert majd kell a rizsfőzéshez.
Tegyük félre a húst.


Készítsük el a rizst.
Ehhez az ételhez külön főzzük meg a rizst a mikróban.
Váltott vízben megmossuk rizst és leszűrjük.
Jó minőségű jázmin rizst használunk.


Egy magas oldalú, mikrózható edényben a maradék 2 ek. olajon 1 percig mikrózzuk az apróra vágott maradék hagymát.

Beletesszük a rizst és merőkanállal felöntjük a pörkölt szaftjával.
Ha kell, még kevés vizet adunk hozzá, hogy jól ellepje a rizst.


Sózzuk és lefedve a mikróban a legmagasabb fokon 10 percig, illetve a középső fokozaton 5 percig mikrózzuk.

Közben előkészítjük a zöldségeket.
A megtisztított, megmosott sárgarépát, fehérrépát és kevés zellert karikára, kis darabokra
vágjuk. Összeaprítjuk a maradék paradicsomot, zöldpaprikát is.


Hozzáadjuk a rizshez.
Felöntjük vízzel.
Lefedjük és közepes fokozaton 5-8 percig főzzük.


Most hozzáadjuk a zöldborsót is.


És lefedve újabb 8 perc alatt alacsony fokozaton készre főzzük.

Nem baj, ha kis lé marad alatta. Akkor jó, ha szaftos a rizs.


Most már csak az marad hátra, hogy egy nagyobb edényben összekeverjük a hússal.

Szórjuk meg petrezselyemmel és tálaljuk.



Tárkonyos sertés raguleves

Hozzávalók:


  • 50-75 dkg sertés lapocka, comb
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • kis darab karalábé
  • kis darab zeller
  • 1 kicsi paradicsom
  • 1/2 zöldpaprika
  • bors
  • csipet majoránna
  • 2 marék zöldborsó
  • tárkonylevél
  • 3-4 ek. tejföl
  • 1 tk liszt


Elkészítés:


A megmosott húst rostokra merőlegesen csíkokra vágjuk.


Egy fazékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát és beletesszük a húst.
Erős tűzön kevergetve körbepirítjuk.


Rádobjuk az összevágott paradicsomot és zöldpaprikát is.
Kevés borsot, sót és majoránnát szórunk rá.
1 pohárkányi vízzel felöntjük.
Lefedve 10 percig pároljuk.


Ezalatt megtisztítjuk és tetszés szerint darabokra vágjuk a zöldségek.
Én most hasábokra vágtam, így jobban illik a húscsíkokhoz.


Hozzáadjuk a leveshez a zöldségeket és  most már a friss vagy fagyasztott tárkonyt is beletesszük.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen hogy ellepi.


Újabb 10 percig főzzük, majd beletesszük a friss vagy mélyhűtött zöldborsót is.


Ha minden puha, a tejfölből és lisztből egy kevés vízzel habarást készítünk és szűrőn keresztül a leveshez adjuk.


Forralunk rajta egyet és készen van.


Füstölt lazac

Hozzávalók:

  • füstölt lazac
  • citrom
  • lime
  • narancs
  • petrezselyemzöld
  • snidling
  • olívaolaj







Elkészítés: 

A füstölt lazac magában is isteni étel, de kicsit megdíszítve a büféasztal ékköve lehet.

A kész füstölt lazacot tányérra helyezzük és friss olívaolajjal, citromlével, limelével meglocsoljuk.



Narancs, citrom, lime karikákkal körberakjuk és kevés petrezselyemzölddel és snidlinggel is megdíszítjük.


Friss kapor levelet is tehetünk hozzá.




2014. január 13., hétfő

Accras - kreol halas fánk

Hozzávalók:

  • 20 dkg tengeri tőkehal filé
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • snidling
  • petrezselyem 
  • kakukkfű
  • bors
  • 2-3 dkg élesztő
  • olaj


Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízben.


Keverjük a liszthez.





Adjuk hozzá a sót, törött borsot, kakukkfüvet.
Jól keverjük össze.

Letakarva hagyjuk kelni ezt a masszát 20 percig.


Daráljuk meg a robotgépben a hagymákat, petrezselymet.


Ezalatt a halat vágjuk apróra.
Kevés petrezselymet adjunk hozzá.


Majd keverjük a fűszereket és a halat is a tésztába és tegyük éjszakára a hűtőbe.



Másnap olajos kanállal galuskákat szaggatunk és olajban, fedő alatt kisütjük.
Papírtörülközőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.



Ezt a halpuffancsot a Karib térségben, az Antillákon kedvelik.
Általában szárított tőkehalból vagy rákhúsból készítik.
Mi Martinique szigetén kóstoltuk először és azonnal megszerettük ezt az egyszerű, remek halételt.

Magában is finom, de lehet egy kevés snidlinges tejföllel kínálni.


Szezámmagos csirkefalatok

Hozzávalók:


  • csirke felső comb
  • csirke fűszerkeverék
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • fekete és fehér szezámmag
  • olaj




Elkészítés:


Előző este előkészítjük a húst.
A csirke felső combját megtisztítjuk, lebőrözzük, megmossuk és megszárítjuk.
Ezután 3-4 felé vágjuk.

Sült csirke fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük és a hűtőbe tesszük.
Mi Hawai-i fűszerkeveréket használtunk, amiben többek közt hagyma, fokhagyma, chili, fekete szezámmag, tengeri só és narancshéj is van.
Helyettesíthető bármilyen itthon kapható fűszerkeverékkel, csak egy kis fekete szezámmagot szórjunk még bele.


Másnap a húst besózzuk és máris panírozzuk.
Először lisztbe, majd kevés sóval felvert tojásba és végül fekete és fehér szezámmaggal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk a falatokat.



Bő olajban kisütjük.


Saláták mellé kínáljuk.