- 60 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 tk. só
- víz
- 30 dkg darált marhahús
- 30 dkg darált sertés hús
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- vaj
- tejföl
- ecet
Elkészítés:
Ez az étel az oroszok kedvence, Szibériából származik.
Lényegében húsos derelye, amit fele sertés, fele marhahúsból a legjobb készíteni.
A darált húshoz adjuk a nagyon apróra vágott hagymát, mi késes aprítóban vágtuk össze, és a zúzott fokhagymát.
Csak sót és frissen darált fekete borsot tettünk bele.
Legyen jó borsos és másmilyen fűszer nem kell bele, mert így majd a finom, zamatos hús íze fog érvényesülni.
Jól összekeverjük és kész is a töltelék.
Készítsük el a tésztát.
A lisztbe tegyük bele a tojásokat és a sót.
Keverjük össze és annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy jó ruganyos tésztát kapjuk.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki és lisztezett pohárral vágjunk ki kb. 5-6 cm átmérőjű köröket.
A tészta közepére tegyünk kis kanállal egy kis adag tölteléket, hajtsuk félbe és a széleket ujjunkkal nyomkodjuk össze.
Lehet kicsit fodrosra is csinálni, majd a kis kifli két sarkát nyomjuk össze és így megkapjuk a jellegzetes kerek pelményi formát.
Bő forrásban lévő vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. 8 perc alatt készre főzzük.
Olvasztott vajra szedjük ki.
Ne sajnáljuk a vajat, mert csak attól lesz igazán finom.
Leheletnyi ecettel meglocsoljuk és tejföllel kínáljuk.