A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- só
- 50 ml víz
A töltelékhez:
- 25 dkg kolozsvári szalonna
- kevés olaj
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 egész tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl főzőtejszín
A kenéshez:
- 2 tojás sárgája
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.
Majd hozzáadjuk a vizet, amiben a sót feloldottuk.
Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen át a tészta.
Az összeállt tésztát hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket.
A kis kockákra vágott, jó húsos, kolozsvári szalonnát teflonban, kevés olajon szép pirosra sütjük, félretesszük.
Lereszeljük a sajtot.
Keverjük össze a folyékony összetevőket is, a tejet, a főzőtejszínt, a 2 egész tojást.
Tegyünk bele sót, őrölt borsot és kevés reszelt szerecsendiót.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett lapon, kb. 3 mm vastagra.
Szórjuk ki egy pohárral a köröket, amelyeket nyomkodjunk bele egy szilikonos muffin sütőformába.
Legyen jó magas pereme a fészkeknek.
Először a szalonnát, majd a sajtot tegyük bele a mélyedésekbe.
Majd öntsük fel a tetejéig a tejszínes keverékkel.
A tetejére is tegyünk sajtot.
220 C fokos sütőben süssük 30 percig, majd vegyük ki és kenjük meg az elhabart tojássárgával.
Mérsékeljük a tüzet 180 C fokra és süssük még 5 percig a lepénykéket.
Tegyük rácsra.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Francia eredetű étel, Elzász-Lotaringiában készítik leggyakrabban, innen ered a neve is Lotaringiai tojásos lepény.
Nemcsak szalonnával, de spenóttal, füstölt sonkával, vagy füstölt lazaccal, rákkal esetleg spárgával is készíthetjük.