2014. január 28., kedd

Zöldséges rizseshús sertéshúsból

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka
  • 1+1 db hagyma
  • 2+2 ek olaj
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1+1 db paradicsom
  • 1+1 db zöldpaprika
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • kis darabka zeller
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 0,5 kg rizs
  • petrezselyemzöld








Elkészítés:

A sertéshúst megmossuk és kockákra vágjuk.
Készítünk egy pörköltöt.
1 db hagymát megdinszteljük a 2 ek. olajon, beletesszük a húst és erős tűzön, kevergetve, kifehéredésig pirítjuk.


Beletesszük a fűszerpaprikát, a darabokra vágott  1 db paradicsomot, 1 db  zöldpaprikát, fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt készre főzzük.


A végén hagyjunk rajta elég levet, mert majd kell a rizsfőzéshez.
Tegyük félre a húst.


Készítsük el a rizst.
Ehhez az ételhez külön főzzük meg a rizst a mikróban.
Váltott vízben megmossuk rizst és leszűrjük.
Jó minőségű jázmin rizst használunk.


Egy magas oldalú, mikrózható edényben a maradék 2 ek. olajon 1 percig mikrózzuk az apróra vágott maradék hagymát.

Beletesszük a rizst és merőkanállal felöntjük a pörkölt szaftjával.
Ha kell, még kevés vizet adunk hozzá, hogy jól ellepje a rizst.


Sózzuk és lefedve a mikróban a legmagasabb fokon 10 percig, illetve a középső fokozaton 5 percig mikrózzuk.

Közben előkészítjük a zöldségeket.
A megtisztított, megmosott sárgarépát, fehérrépát és kevés zellert karikára, kis darabokra
vágjuk. Összeaprítjuk a maradék paradicsomot, zöldpaprikát is.


Hozzáadjuk a rizshez.
Felöntjük vízzel.
Lefedjük és közepes fokozaton 5-8 percig főzzük.


Most hozzáadjuk a zöldborsót is.


És lefedve újabb 8 perc alatt alacsony fokozaton készre főzzük.

Nem baj, ha kis lé marad alatta. Akkor jó, ha szaftos a rizs.


Most már csak az marad hátra, hogy egy nagyobb edényben összekeverjük a hússal.

Szórjuk meg petrezselyemmel és tálaljuk.