- 1 kg sertés comb vagy lapocka
- 1+1 db hagyma
- 2+2 ek olaj
- 2 tk fűszerpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1+1 db paradicsom
- 1+1 db zöldpaprika
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- kis darabka zeller
- 2-3 marék zöldborsó
- 0,5 kg rizs
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
A sertéshúst megmossuk és kockákra vágjuk.
Készítünk egy pörköltöt.
1 db hagymát megdinszteljük a 2 ek. olajon, beletesszük a húst és erős tűzön, kevergetve, kifehéredésig pirítjuk.
Beletesszük a fűszerpaprikát, a darabokra vágott 1 db paradicsomot, 1 db zöldpaprikát, fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt készre főzzük.
A végén hagyjunk rajta elég levet, mert majd kell a rizsfőzéshez.
Tegyük félre a húst.
Készítsük el a rizst.
Ehhez az ételhez külön főzzük meg a rizst a mikróban.
Váltott vízben megmossuk rizst és leszűrjük.
Jó minőségű jázmin rizst használunk.
Egy magas oldalú, mikrózható edényben a maradék 2 ek. olajon 1 percig mikrózzuk az apróra vágott maradék hagymát.
Beletesszük a rizst és merőkanállal felöntjük a pörkölt szaftjával.
Ha kell, még kevés vizet adunk hozzá, hogy jól ellepje a rizst.
Sózzuk és lefedve a mikróban a legmagasabb fokon 10 percig, illetve a középső fokozaton 5 percig mikrózzuk.
Közben előkészítjük a zöldségeket.
A megtisztított, megmosott sárgarépát, fehérrépát és kevés zellert karikára, kis darabokra
vágjuk. Összeaprítjuk a maradék paradicsomot, zöldpaprikát is.
Hozzáadjuk a rizshez.
Felöntjük vízzel.
Lefedjük és közepes fokozaton 5-8 percig főzzük.
Most hozzáadjuk a zöldborsót is.
És lefedve újabb 8 perc alatt alacsony fokozaton készre főzzük.
Nem baj, ha kis lé marad alatta. Akkor jó, ha szaftos a rizs.
Most már csak az marad hátra, hogy egy nagyobb edényben összekeverjük a hússal.
Szórjuk meg petrezselyemmel és tálaljuk.