Hozzávalók:
- alsó csirkecomb
- só
- olívaolaj
- fokhagyma
- osztrigaszósz (oyster sauce)
- édes chili szósz
- hagyma
- zöldbab
- ételízesítő
- paradicsom
- sárgarépa
- sáfrány/sáfrányos szeklice
- kurkuma/paella fűszer
- babérlevél
- zöldborsó
- rizs
- rák
- olajbogyó
Elkészítés:
Spanyolországban és a Kanári Szigeteken ettünk először igazán finom paellát.
Azóta számtalan változatban elkészítettük.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/paella.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/paella.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/03/rakos-paella-fejtos-babbal-es.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/paella-3.html
A megtisztított, megmosott és megsózott csirke alsó combokat egy wokban olíva olajon körbepirítjuk.
Fokhagymát szórunk rá.
Osztrigaszószt és édes chili szószt öntünk rá.
A wokot lefedve puhára sütjük a húst.
Most kiemeljük és félretesszük a combokat.Egy kis fazékban szép zöld színű zöldbabot párolunk puhára egy kevés, sós, ételízesítős vízben. Szűrjük le.
Hagymát aprítunk fel.
Többféle színű édes paradicsomot vágunk apróra.
Feltétlenül színes zöldpaprikákat vágjunk apróra, mert ennek az ételnek nagyon jól áll a sok, élénk szín.
A sárgarépát vágjuk fel keskeny, rövid hasábokra.
Az előkészületek után már gyorsan haladunk a főzéssel.
A wokban olíva olajban megpárolt hagymát sózzuk meg, adjunk hozzá bőven kurkumát és sáfrányt, vagy ezek hiányában sáfrányos szeklicét és külön erre a célra kapható paella fűszert.
Ettől kezdve kevés vízzel folyamatosan öntsük majd fel az ételt.
Jöhet a paprika és pár babérlevél.
Pár perc múlva mehet bele a jó érett paradicsom is.
Nyers, konzerv vagy fagyasztott zöldborsót is tegyünk bele.
Végül belekerül a rizs is. Sima rizzsel is főzhetjük, de lehet - ha módunk van rá - kerek szemű rizottó vagy kimondottam paella rizsből is készíteni.
Sózzuk meg, vízzel öntsük fel az ételt és főzzük puhára a rizst.
Most rátesszük a leszűrt zöldbabot.Finoman eloszlatjuk, de ne kevergessük az ételt.
Ügyeljünk arra, hogy kellően szaftos maradjon a paellánk.
Most jön a hab a tortán, vagyis a megtisztított rák.Lehet garnéla, királyrák... bármilyen, amit szeretünk.
Fekete olajbogyóval tovább díszítjük az ételt.
Pár perc alatt a rák is elkészül, láthatjuk, ha szép pirossá válik.
Most az étel tetejére visszahelyezzük a korábban készre sütött csirke combokat.
Locsoljuk meg a húst a wokban lévő szafttal.Melegítsük össze és máris tálalható a semmivel össze nem hasonlítható mennyei ételünk.