2023. május 14., vasárnap

Indiai lencse

 Hozzávalók:


  • 30-50 dkg lencse

  • hagyma
  • fokhagyma
  • 2 ek. kókuszolaj
  • gyömbér
  • kurkuma
  • garam masala
  • cayenne bors 
  • római kömény
  • őrölt fahéj
  • őrölt koriander
  • sűrített paradicsom (ketchup)
  • 1 db paradicsom
  • kb. 0,5 l kókusztej
  • 5 db burgonya
  • kardamom
  • 1 citrom leve
Elkészítés:

A lencsét előző este áztassuk be vízbe.


Mint általában az indiai ételekhez, ehhez a fogáshoz is sokféle, aromás fűszer szükséges.



Hagyma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, római kömény, kardamon, cayenne bors, fahéj, koriander,  illetve citrom kerül a lencsébe.


Kókusz olajon dinsztelni kezdjük az apróra vágott hagymát.


A reszelt gyömbért és fokhagymát is beletesszük.


Jöhetnek a fűszerek: kurkuma, garam masala, cayenne bors, római kömény, őrölt fahéj, koriander.
Kevergetve megpirítjuk a fűszereket.
Már most isteni illata van az ételnek.


Közben megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk a burgonyát.


Leszűrjük a beáztatott lencsét és a burgonyával együtt a fűszeres alaphoz adjuk.




Kevés paradicsompürét, vagy ennek hiányában jóféle ketchupöt és a friss paradicsomot is beletesszük.


Megsózzuk.


Kókusztejjel és kevés vízzel felöntjük a levest.



Most adjuk hozzá a mozsárban összetört kardamom magját is.




Némi szárított koriander is kerül bele.




Citrom levével savanyítjuk.






Még egyet forr és készen van ez a nagyon illatos, kellemesen fűszeres egytálétel.