Hozzávalók:
- hekk törzs
- bab
- hagyma
- fokhagyma
- fokhagymapor
- gersli
- friss rozmaring ág
- szárított rozmaring
- paradicsompüré
- só
- pici cukor
- olaj
Elkészítés:
Egyszerűen elkészül ez a laktató halas egytálétel.
Hekk törzsből készült.
A halat megtisztítjuk, néhány helyen beirdaljuk és megsózzuk.A szárazbabot előző este átválogattuk és vízbe áztattuk éjszakára.
A gerslit többször folyóvízben átmossuk és kevés vízben főzni kezdjük.
Majdnem készre főzzük, majd leszűrjük.
Hagymát és fokhagymát vágunk apróra.
Friss rozmaringra is szükségünk lesz.
A leszűrt, beáztatott babot forrásban lévő sós vízben puhára főzzük.Tegyünk bele egy ágacska rozmaringot is.
Külön edényben paradicsommártást készítünk. Az olajon megdinszteljük a hagymát.
Sűrített paradicsomot vízzel hígítunk.A megpárolt hagymát fokhagymával, fokhagymaporral és szárított rozmaringgal ízesítjük.
Felöntjük a paradicsomlével.Kevés sót és cukrot is szórunk bele.
Ne legyen édes, de a paradicsom savassága miatt szükség van egy kis cukorra.
Összeforraljuk a mártást.
A megfőtt babot leszűrjük.
Összekeverjük az előfőzött gerslivel.
Egy mélyebb tepsit vagy kacsasütő edény kiolajozunk és rozmaring ágakat teszünk bele.
Belesimítjuk a gerslis babot.Tegyünk a tetejére is rozmaringot.
A hagymás paradicsom szósz egy részével befedjük a babot.
Most ráfektetjük a besózott halakat is.
A maradék szószt a halra öntjük.
Az edényt lefedjük és 180 C fokos sütőben megsütjük az ételt.
A hal hamar átsül, ezalatt a bab is átveszi a paradicsom szósz ízét és kellemes, krémes rozmaringos finomsággá válik.