2024. október 30., szerda

Lazacos és rákos palacsinta tekercs

 Hozzávalók:


  • 35 dkg liszt



  • 4 db tojás
  • 0,5 l tej
  • csipet cukor
  • 2 ek olaj
  • krémsajt (tejföl+joghurt)
  • hagyma
  • újhagyma
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • petrezselyem
  • csemege/kovászos uborka
  • aszalt szilva
  • füstölt lazac

  • rák
  • édes chili szósz
  • osztriga szósz
  • szezámolaj
  • citrom




Elkészítés:



Ünnepi fogás a sós palacsinta tekercs.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/zoldfuszeres-sajtkremes-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/lazacos-kremsajtos-palacsinta-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/sonkas-kremsajtos-palacsinta-tekercs.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/kremsajtos-palacsinta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/04/ceklas-sargarepas-kecskesajtos.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/kremsajtos-palacsinta-tekercsek.html

és egy édes palacsinta:

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/palacsinta-torta.html



Elkészítjük a palacsinta lapokat.


A fenti mennyiség 2 tekercs elkészítéséhez elég.

Először egy sűrű palacsintatésztát keverünk simára a lisztből, tojásból, tejből.
Pici sót és cukrot is teszünk bele.
Két tepsit kibélelünk alufóliával, amit kiolajozunk.
A tésztát elosztjuk a két tepsiben és forró sütőben kb.10 perc alatt megsütjük a tésztát.

Ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Felpúposodik több helyen is, de ez így jó. Esetleg meg lehet szurkálni egy késsel.
Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Ha langyos, lefejtjük róla a fóliát. Ha nem olajoztuk ki rendesen, akkor ráragad, de semmi baj, türelmesen le kell róla kapirgálni ...

Még langyosan feltekerjük, ahogy a piskóta tekercset, és úgy hagyjuk kihűlni.



Házi készítésű krémsajtot használunk, amit újhagyma zöld szárával, petrezselyem zölddel, hagymával, fokhagymával, sóval ízesítünk.

A nagyon egyszerű elkészítési mód itt található.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/kremsajt.html



Természetesen bolti krémsajtot vagy egyszerűen mascarponét is fűszerezhetünk a friss zöldekkel.


Jó habosra keverjük a gyönyörű zöld, sós krémet.


A rákos töltelékhez kevés olajon zúzott fokhagymát és gyömbért hevítünk.


Pár perc alatt pirosra sütjük a rákokat.


Édes chili szósszal meglocsoljuk.


Osztrigaszósszal és szezámolajjal is ízesítjük.


Az egyik, időközben kihűlt palacsinta lapot gazdagon megkenjük a fűszeres krémsajttal.

Mivel úgy tekerjük majd fel, mint a piskótát, ezért hosszában tesszük fel a feltéteket.

Először csemege vagy kovászos uborka csíkokat helyezünk a tészta szélére.


Utána rárakjuk a rákot.
A tészta vége maradjon ki, hogy jól fel tudjuk tekerni.




Az uborkás oldalról kezdve tekerccsé formáljuk a tésztát.


Kívülről is bevonjuk a krémmel.


Megdíszítjük.


Jól behűtjük.


Következik a másik tekercs.

Itt aszalt szilva kerül a megkent tészta szélére.




Vékonyra szeletelt citrom karikákkal megágyazunk a füstölt lazacnak.


Ráhelyezzük a lazacot is.


Ne sajnáljuk, pakoljuk gazdagon a halat.


A szilvás felétől kezdve szorosan feltekerjük a palacsintát.


Bevonjuk a krémmel.


Megdíszítjük.


Hűtőbe tesszük.


A tálalásnál az asztalon szeleteljük fel.


Bezsebeljük vendégeink elismerő szavait.