2024. október 22., kedd

Házi hurka 3

 Hozzávalók:


  • sertés szív

  • sertés máj
  • sertés tüdő
  • sertés nyelv
  • sertéstoka
  • sertés comb
  • hagyma
  • rizs
  • zsír
  • törött bors
  • szegfűbors
  • majoránna
  • fűszerpaprika


Elkészítés:


Folyamatosan keressük azt a hurkát, amely ízeiben a régi disznóvágásokat  idézné fel.

Mivel nemigen találjuk, ezért itthon házilagos módszerrel próbáljuk elkészíteni a hajdani ízekre emlékeztető hurkát.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/hurka-keszites.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/05/hazi-hurka-egyszeruen.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/07/kaposztas-hurka.html


Íme egy újabb próbálkozás.

Beszerezzük a szükséges húsokat.


A tokaszalonna sem maradhat ki, amiből aztán az isteni abált szalonnát fogjuk elkészíteni.


A tüdő fontos alapanyag.


Máj is kell, hiszen vár hiányában most csak májas hurka készülhet.


Szív és combhús is kerül bele.


Nem maradhat ki a nyelv.


A máj kivételével egy nagy nagy fazékba tesszük az összes húst.
 

Egy nagy hagymát teszünk bele egészben, felöntjük vízzel és megsózzuk.


Lefedve türelmesen puhára főzzük a húst.
Ha elkészült leszűrjük a levét és azt gondosan félretesszük, mert abból készül majd a finom hurkaleves.


Kisebb darabokra vágjuk a húst és húsdarálón ledaráljuk.


Most ledaráljuk a félretett májat is.
Ha előtte megfőztük volna, akkor a máj a későbbi sütés után ehetetlenül száraz lenne.



Amíg a húst főztük egy külön edényben sós vízben megfőzzük a rizst.
Általában gerslit teszünk a hurkába, de ezúttal a rizs mellett döntöttünk.

Egy kevés zsíron jó adag hagymát is dinsztelünk.


A ledarált húsokat, a májat összekeverjük a leszűrt rizzsel, valamint a pirított hagymával.


Most fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, őrölt szegfűborssal, fűszerpaprikával és majoránnával.


Kóstoljuk meg, legyen erőteljesen fűszeres az íze.

Annak idején a disznóvágásnál, apa keverte a hurkát, majd mindenki megízlelte, javasolt még ezt-azt, majd közösen rábólintottak az eredményre.

Miután a többiek arrébb mentek, titokban apa még jócskán beleszórt  borsot, sót, majoránnát.

Amikor a hurka kisült mindenki elégedetten állapította meg, hogy íme milyen jól eltalálták a fűszerezést ...



A kész masszát egy kizsírozott nagy tepsibe simítjuk és 180 C fokos sütőben rövid idő alatt készre sütjük.


Ez egy nagy adag lesz, de kisebb adagokban remekül lefagyasztható később fogyasztásra.