- 2-4 db tyúkcomb
- 6-8 db burgonya
- 5-6 db zöldpaprika
- 5-6 db paradicsom
- 6-9 vékony szelet füstölt szalonna
- só
- őrölt bors
- csipet őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- tejföl
Elkészítés:
Tyúkcombból készítettem, de lehet kakasból is elkészíteni, illetve bármilyen zsengébb húsú szárnyas jó hozzá, de akkor nem kell előfőzni.
Az előfőzés előnye egyébként, hogy a főzőléből egy füst alatt egy jó kis levest is készíthetünk.
Én bezöldségeltem, kicsit utánfűszereztem és kevés zöldborsót hozzáadva isteni leveskét kaptam.
A szép nagy tyúkcombokat megtisztítjuk, megmossuk és egy kukta edényben forrásban lévő vízbe tesszük.
Kicsit megsózzuk és lefedve kb. 45 percig főzzük.
Ezalatt a jól megmosott burgonyát héjában puhára főzzük.
Előkészítjük a többi hozzávalót.
A megtisztított, megmosott paprikákat és paradicsomot karikára vágjuk.
Szebb lesz az étel, ha többszínű paprikából készítjük és egy kis csípős is mehet bele.
A fokhagymát is megtisztítjuk.
Az időközben puhára főtt húst kiszedjük a léből, kissé hűlni hagyjuk, majd a leszedjük a bőrét, kicsontozzuk és falatnyi darabokra szedjük.
A maradék főzőlevet befűszerezzük, zöldséget adunk hozzá egy kb. 10 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót is és úgy negyed óra alatt készre főzzük a levest.
A feldarabolt húst megsózzuk és frissen őrölt borssal megszórjuk.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat beolajozunk és a karikára vágott burgonyát beletesszük.
Kissé megsózzuk.
Ráfektetjük a húst.
Megsózzuk, megszórjuk az őrölt köménymaggal és a zúzott fokhagymával.
Ráhelyezzük a füstölt szalonna szeleteket is.
Végül tejföllel jól meglocsoljuk.
Alufólia alatt 180-190 C fokon fél óra alatt készre sütjük.
Ez a recept nagyon jó a kissé öregebb húsú tyúkok vagy kakasok felhasználására.
A közben elkészülő leveske meg már csak bónusz.
Tálalásnál még egy kis tejfölt tehetünk rá.