2014. december 14., vasárnap

Zsófi aranygaluskája

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só



  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • vanília sodó

Elkészítés:

1 dl langyos tejjel, egy csipet cukorral, az élesztővel és 3 ek. liszttel kovászt készítünk.
Letakarjuk és langyos helyen felfuttatjuk.

A tojás sárgáját a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a pici sót is.

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd a felfuttatott élesztőt is.


Fakanállal hólyagosra keverjük, majd hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat/margarint és ezzel is jól eldolgozzuk.


Letakarjuk és langyos helyen kelesztjük egy órát.


Lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kis kerek formákat szaggatunk kis.


Kivajazott tepsibe helyezzük szorosan egymás mellé.
Megkenjük az olvasztott vajjal és bőven megszórjuk a cukorral elkevert darált dióval.


Addig folytatjuk a rétegezést, amíg van tésztánk.


Hagyjuk a tepsiben még egy órát kelni, majd közepes sütőben süssük pirosra.



A tepsiben adjuk az asztalra.


Szépen lehet darabokra tépdesni a süteményt.


Vanília sodóval meglocsolva kínáljuk.



A krémet készíthetjük vanília pudingból is.