- 1 db hízott kacsa
- 2-3 db hagyma
- rozmaring
- gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- majoránna
- só
- 4 db narancs
- olaj
- 4 db kacsacomb
Elkészítés:
A kacsát megtisztítjuk, a fejét, illetve a végbélnyílást a zsírzójával együtt eltávolítjuk.
A belsejét ellenőrizzük, az esetleges zsigereket, inakat, hártyákat, zsíros részeket levágjuk.
A nyaka, szárnya vége, lába, zúza mehet levesbe, a hízott májat külön süssük meg.
A kacsa külső felét is tisztítsuk meg a tollaktól, szőrszálaktól.
Mossuk meg és szárítsuk le.
Egy kacsasütő edényben ágyazzunk meg cikkekre vágott hagymával, paprika darabokkal, szeletekre vágott fokhagymával és gyömbérrel.
Helyezzünk friss rozmaring ágakat is a tálba.
A kacsát erre fektetjük majd így nemcsak finom ízüket veszi át, de nem is sül oda az edény aljához.
A kacsát kívülről csak sózzuk meg és a tenyerünkkel jól kenjük be egy kis olajjal.
Ne fűszerezzük külön, mert a sülés folyamán csak ráégne a fűszer.
A belsejét is sózzuk meg, szórjunk bele fokhagymaport, pár darab fokhagymát, majoránnát és tömjünk bele egy félbevágott hagymát, valamint 1-2 félbevágott narancsot.
Fokpiszkálóval zárjuk össze a nyílást.
Fektessük a kacsát az edénybe.
Töltsünk alá egy pohár vizet.
Fedjük le az edényt és 180-200 C fokos sütőben süssük készre.
Gyakran forgassuk meg, a mellén fekve hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a finom húslé a kissé szárazabb mellehúsába gyűljön össze, ezáltal ez a része is szaftos marad.
Tálalásnál egy csinos tálra emeljük a kacsát és 1-2 narancs frissen facsart levével gazdagon locsoljuk meg.
Én még a narancs darabkákat is rátettem a húsra.
Sűrűn díszítsük meg narancs szeletekkel is.
Narancsos, almás vörös káposztával és birspürével kínáljuk.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/narancsos-almas-voros-kaposzta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/birspure.html
Friss salátát is kínáljunk hozzá.
Jégsalátát, reszelt répát, kápia paprikát, zöldpaprikát, édesköményt, paradicsomot, pici pórét összekeverünk olívaolajjal, citromlével, sóval, borecettel.
Természetesen bármilyen zöldségből összeállíthatjuk, lényeg, hogy csak a tálalás előtti pillanatban keverjük össze, hogy üde íze kiemelje a kacsa zamatát.
Pici ötlet:
Mivel általában többen vagyunk és a kacsa tudvalevően buta egy állat, csak két combja van, ezért csaljunk mellé egy kicsit.
Egy másik edénybe tegyük bele a további 4 darab combot, amit besóztunk, borsoztunk, majoránnával, fokhagymával jól megszórtunk.
Az edény aljára öntsünk egy pohár vizet.
A combokra nyomjunk egy kis ketchupöt. Ettől szép színük és ízük is lesz.
Szórjunk rá gazdagon rozmaringot és lefedve, a kacsa alatti rácson süssük puhára, ropogósra.
Kínáljuk a narancsos kacsa mellé ezekből a combokból is darabokat, így biztos, hogy a nagy család minden tagjának is bőven jut a finom falatokból.