2012. december 25., kedd

Tepertős pogácsa



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1+1 tojás
  • 2-3 dl kefír
  • 30 dkg darált tepertő
  • bors


Elkészítés:


A friss, puha tepertőt ledaráljuk.
Sózzuk meg és borsozzuk meg jó alaposan.
Lehessen érezni az ízeket. Tegyük félre.


Egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a friss élesztőt, beleütjük az egyik tojást, megsózzuk.
Jól összegyúrjuk.
Kerekre igazítjuk, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk állni vagy 30 percig, ezalatt szépen megkel.



Most lisztezett lapon kinyújtjuk.
Próbáljunk téglalap alakot formázni.

Kenjük rá a tepertőkrémet.




Kezdjük el a hajtogatást.
Először alulról felfelé, majd felülről lefelé hajtjuk fel a tésztát, mindig harmadolva.
Majd oldalról is felhajtjuk: balról az egyharmadát felülre középre, majd a jobb oldalát, megemelve a tésztát aláhajtuk.
Így egy szép duci tésztát kapunk.
Ne nyomjuk le.



Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk állni ½ órát.

Majd még háromszor ismételjük meg a nyújtást, hajtogatást.
A lényeg, hogy mindig egy irányból kezdjük a hajtogatást.
Ettől lesz majd jó levegős, réteges a pogácsa.

Ha megvan az összesen négyszeri hajtogatás,akkor nyújtsuk ki a tésztát kb. két ujjnyi vastagra.
Késsel kockázzuk be a tetejét és formával szúrjuk ki a pogácsákat.




A leeső darabokat ne gyúrjuk össze, mert akkor nem lesz réteges, inkább finoman illesszük kerek alakúra és két tenyerünkkel, mint a többi pogácsát is sodorjuk könnyedén kicsit magasabbra.

Tegyük sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt lapos tepsire, sütőlapra.
Ne túl szorosra, hogy legyen helyük megnőni.

A tetejüket kenőtollal/ecsettel kenjük le a maradék, felvert tojással.



Előmelegített sütőben 200-220 C fokon süssük pirosra.
Ebből a mennyiségből közepes kiszúróval kb. 22 - 25 db lesz.
Célszerű egyből dupla adagot készíteni, mert hamar elfogy.
Ha mégis maradna, papírtörlőbe becsavarva a mikróban 15-20 mp alatt frissre melegíthetjük.