Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1+1 tojás
- 2-3 dl kefír
- 30 dkg darált tepertő
- só
- bors
Elkészítés:
A friss, puha tepertőt ledaráljuk.
Sózzuk meg és
borsozzuk meg jó alaposan.
Lehessen érezni az ízeket. Tegyük félre.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a friss
élesztőt, beleütjük az egyik tojást, megsózzuk.
Jól összegyúrjuk.
Kerekre igazítjuk, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk
állni vagy 30 percig, ezalatt szépen megkel.
Most lisztezett lapon kinyújtjuk.
Próbáljunk téglalap alakot formázni.
Kenjük rá a tepertőkrémet.
Kezdjük el a hajtogatást.
Először alulról felfelé, majd felülről lefelé hajtjuk fel
a tésztát, mindig harmadolva.
Majd oldalról is felhajtjuk: balról az egyharmadát
felülre középre, majd a jobb oldalát, megemelve a tésztát aláhajtuk.
Így egy szép duci tésztát kapunk.
Ne nyomjuk le.
Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk állni ½ órát.
Majd még háromszor ismételjük meg a nyújtást,
hajtogatást.
A lényeg, hogy mindig egy irányból kezdjük a hajtogatást.
Ettől lesz majd jó levegős, réteges a pogácsa.
Ha megvan az összesen négyszeri hajtogatás,akkor nyújtsuk
ki a tésztát kb. két ujjnyi vastagra.
A leeső darabokat ne gyúrjuk össze, mert akkor nem lesz
réteges, inkább finoman illesszük kerek alakúra és két tenyerünkkel, mint a
többi pogácsát is sodorjuk könnyedén kicsit magasabbra.
Tegyük sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt lapos
tepsire, sütőlapra.
Ne túl szorosra, hogy legyen helyük megnőni.
Előmelegített sütőben 200-220 C fokon süssük pirosra.
Ebből a mennyiségből közepes kiszúróval kb. 22 - 25 db
lesz.
Célszerű egyből dupla
adagot készíteni, mert hamar elfogy.Ha mégis maradna, papírtörlőbe becsavarva a mikróban 15-20 mp alatt frissre melegíthetjük.