Hozzávalók:
Elkészítés:
Régi disznóölésekre emlékeztünk, amikor nosztalgiából hozzáfogtunk házias körülmények közt hurkát készíteni.
Jól is ment a dolog egészen a hurkatöltésig, amikor egyéb eszköz híján a cukrász habtölcsérrel kezdtük megtölteni a belet.
Hát nem volt könnyű dolog, de a végén sikerült a mutatvány.
Legközelebb már biztos, hogy ennél komolyabb "töltőberendezést" keresünk...
A legnagyobb edényünkben vizet forraltunk.
Ebbe tettük bele a megtisztított húsokat, a dagadót, a fejeket, a lapockát, a tokaszalonnát és a tüdőt.
2 szem babérlevelet is dobtunk bele.
Lefedve puhára főztük vagyis abáltuk addig, amíg a csontról a hús könnyen le nem jött.
Ekkor a léből kiemeltük és kicsit hűlni hagytuk.
A levet megőriztük.
Majd a csontokról kézzel leszedtük a húst és mindent ledaráltunk a közepes tárcsájú darálóval.
A májat nem főztük meg, hanem időközben külön kétszer ledaráltuk, másodszor a legkisebb lyukú tárcsával. A májpépet félretettük.
A rizst átmostuk és bő vízben, lefedve pergősre főztük. Nem kell túl puhára főzni.
A kockákra vágott hagymát a zsíron megpirítottuk. Majd a hússal együtt azt is ledaráltuk.
Összekevertük a hagymás darált húst a rizs 3/4 részével.
A maradék rizst félretettük.
Most megfűszereztük a sóval, őrölt borssal, őrölt szegfűborssal, majoránnával, piros fűszerpaprikával és egy kevés őrölt koriandert is tettünk bele.
Jól megkevertük, kóstolgattuk addig, amíg mindenki jó fűszeresnek nem találta.
A bekevert massza feléből nagy nehezen - a habzsák segítségével - betöltöttük a sima rizses-húsos hurkát.
A készen vásárolt sós belet előzőleg kiáztattuk, csap alatt belül is átmostuk, ellenőrzésképpen felfújtuk majd betöltöttük.
A hurkák két végét saját anyagukkal megcsavarva vagy kötöző spárga segítségével átkötöttük.
A légbuborékokat fogpiszkálóval szúrtuk ki.
A félretett bekevert masszához hozzáadtuk a kimaradt rizst és a darált májat.
Ismét utána fűszereztünk a fenti fűszerekből és jól meg is sóztuk.
Ezt a májas hurkát is betöltöttük.
A visszamaradt abalevet felforraltuk, majd csendes fövésben, éppen csak forrva kifőztük a hurkákat.
A sima rizses húsosat csak 10 percig, hiszen abban minden főtt volt.
A májas hurkát 20 percig főztük, mivel abban a máj nyers volt.
A májat elég csak itt az abalében megfőzni, különben nagyon kiszáradna a kétszeri főzés során.
A léből kiemelt hurkákat tálcára szedtük.
Tepsiben sütőben megsütöttünk egy adagot, a többit szétosztottuk kóstolónak, a maradékot pedig a mélyhűtőbe tettük.
Az abaléből levest készítettünk.
- 1 kg dagadó
- 1 kg lapocka
- 1 egész sertésfej füllel
- 1 sertés tüdő
- 1 db tokaszalonna
- 2 kg sertés máj
- 1 kg rizs
- 2 db babérlevél
- 4 nagy hagyma
- 2 ek. zsír
- só
- őrölt bors
- majoránna
- őrölt szegfűbors
- őrölt koriander
- piros fűszerpaprika
- vékonybél (a 20m-es zacskóból megmaradt kb 5 m)
Elkészítés:
Régi disznóölésekre emlékeztünk, amikor nosztalgiából hozzáfogtunk házias körülmények közt hurkát készíteni.
Jól is ment a dolog egészen a hurkatöltésig, amikor egyéb eszköz híján a cukrász habtölcsérrel kezdtük megtölteni a belet.
Hát nem volt könnyű dolog, de a végén sikerült a mutatvány.
Legközelebb már biztos, hogy ennél komolyabb "töltőberendezést" keresünk...
A legnagyobb edényünkben vizet forraltunk.
Ebbe tettük bele a megtisztított húsokat, a dagadót, a fejeket, a lapockát, a tokaszalonnát és a tüdőt.
2 szem babérlevelet is dobtunk bele.
Lefedve puhára főztük vagyis abáltuk addig, amíg a csontról a hús könnyen le nem jött.
Ekkor a léből kiemeltük és kicsit hűlni hagytuk.
A levet megőriztük.
Majd a csontokról kézzel leszedtük a húst és mindent ledaráltunk a közepes tárcsájú darálóval.
A májat nem főztük meg, hanem időközben külön kétszer ledaráltuk, másodszor a legkisebb lyukú tárcsával. A májpépet félretettük.
A rizst átmostuk és bő vízben, lefedve pergősre főztük. Nem kell túl puhára főzni.
A kockákra vágott hagymát a zsíron megpirítottuk. Majd a hússal együtt azt is ledaráltuk.
Összekevertük a hagymás darált húst a rizs 3/4 részével.
A maradék rizst félretettük.
Most megfűszereztük a sóval, őrölt borssal, őrölt szegfűborssal, majoránnával, piros fűszerpaprikával és egy kevés őrölt koriandert is tettünk bele.
Jól megkevertük, kóstolgattuk addig, amíg mindenki jó fűszeresnek nem találta.
A bekevert massza feléből nagy nehezen - a habzsák segítségével - betöltöttük a sima rizses-húsos hurkát.
A készen vásárolt sós belet előzőleg kiáztattuk, csap alatt belül is átmostuk, ellenőrzésképpen felfújtuk majd betöltöttük.
A hurkák két végét saját anyagukkal megcsavarva vagy kötöző spárga segítségével átkötöttük.
A légbuborékokat fogpiszkálóval szúrtuk ki.
A félretett bekevert masszához hozzáadtuk a kimaradt rizst és a darált májat.
Ismét utána fűszereztünk a fenti fűszerekből és jól meg is sóztuk.
Ezt a májas hurkát is betöltöttük.
A visszamaradt abalevet felforraltuk, majd csendes fövésben, éppen csak forrva kifőztük a hurkákat.
A sima rizses húsosat csak 10 percig, hiszen abban minden főtt volt.
A májas hurkát 20 percig főztük, mivel abban a máj nyers volt.
A májat elég csak itt az abalében megfőzni, különben nagyon kiszáradna a kétszeri főzés során.
A léből kiemelt hurkákat tálcára szedtük.
Tepsiben sütőben megsütöttünk egy adagot, a többit szétosztottuk kóstolónak, a maradékot pedig a mélyhűtőbe tettük.
Az abaléből levest készítettünk.