2018. február 22., csütörtök

Finomfőzelék

Hozzávalók:


  • sárgarépa
  • burgonya
  • zöldborsó konzerv
  • hagyma
  • liszt
  • vaj
  • tej
  • cukor/édesítő
  • petrezselyem




Elkészítés:



Ennek a főzeléknek semmi köze sincs a napközis ragacsos főzelékhez.
Üde, friss íze van annak ellenére, hogy a zöldborsót üveges konzervből tettem bele.
Úgy tapasztaltam, hogy a zöldborsó főzelékbe és ebbe a finom főzelékbe alkalmasabb az üveges borsó, mint a fagyasztott.
A konzerv leve selymesen elvegyül az édes tejes habarással.
Nem beszélve arról, hogy így negyed óra alatt elkészülök a főzéssel.

Természetesen idényben mindig teszek el nagy adag friss zöldborsót a mélyhűtőbe, de jobban szeretem az ízét a levesekben, salátákban vagy egyéb ételekben.


Először a sárgarépát tisztítjuk meg és daraboljuk fel.


Egy lábasban a vajon dinszteljük a félbevágott hagymát és a sárgarépát.


Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és kis darabokra vágjuk.


Hozzáadjuk a répához.


Felöntjük az üveges zöldborsó leszűrt levével.


Kicsit megsózzuk.
Lefedve puhára pároljuk.


Most adjuk hozzá a zöldborsót.


Elkészítjük a habarást.
Tejben simára keverünk 1-2 ek. lisztet és ezzel öntjük fel a főzeléket.


Kevergetve kis lángon felforraljuk.


Kevés cukorral vagy édesítőszerrel kellemesen édeskés ízűre  ízesítjük.

Végül vágott petrezselyemmel is megszórjuk.


Tényleg finom főzelék, bármilyen feltéttel vagy magában is ehetjük.