- 2 db vese
- 20 dkg velő
- 50 dkg gomba
- hagyma
- fokhagyma
- petrezselyem
- zöldpaprika
- paradicsom
- újhagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- só
- törött bors
- kakukkfű
- majoránna
- olaj
Elkészítés:
Kicsit másképp készítettem el családom egyik kedvenc ételét.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/04/vese-velovel.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2017/04/vese-paprikasan.html
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágtam és egy kanálka olajon megpirítottam.
Amikor a levét elfőtte, akkor pici sót, kakukkfüvet és leheletnyi oreganót
szórtam rá.
Félretettem a gombát.
A megmaradt olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát.
Zsenge újhagyma szárat, petrezselyem szárat, zöldpaprikát, kápia paprikát
és paradicsomot vágtam apróra.
A félig megdinsztelt hagymához adtam a zöldségeket.
Picit megsóztam.
Amikor megsült kiszedtem a wokból és a gomba mellé tettem.
Amíg az alap sült, előkészítettem a vesét is.
Ez a leghosszabb feladat az egész főzés során.
A megmosott vesékről nagyon gondosan el kell távolítani a fehér és
sötétvörös részeket.
Ez elmaradhatatlan, különben a vesén kellemetlen mellékízt lehetne érezni.
Ne sajnáljuk, könyörtelenül dobjuk el a felesleges részeket.
Most ismét mossuk át a vesét, csöpögtessük le és késpengényi vastag
szeletekre metéljük fel.
A wookba tegyünk még egy teáskanálnyi olajat és erős tűzön folyamatosan
keverve pirítsuk meg a vesét.
Néhány perc alatt elkészül.
Nem kell túlsütni, mert megkeményedik.
1 kanál sűrített paradicsommal, kakukkfűvel és kevés fokhagymaporral ízesítjük.
Amikor készen van visszatesszük a serpenyőbe a zöldségeket és a gombát.
Legvégén adjuk hozzá a velőt, amelyet szintén gondosan előkészítettünk.
Egy szűrőben folyó víz alatt megmossuk a velőt és a piros színű
ereket eltávolítjuk.
Vizes kézzel felcsípjük és így könnyen lehúzhatjuk a velőről.
Majd kisebb darabokra aprítjuk és a gombás, vesés raguhoz adjuk.
Kevergetve 2 perc alatt átsül.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Főtt burgonyával, vagy egyszerűen friss kenyérrel kínáljuk.