2023. november 26., vasárnap

Zúzás zöldborsóleves

 Hozzávalók:


  • liba/pulykazúza

  • húsos karajcsont
  • libazsír/olaj
  • hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • törött bors
  • fűszerpaprika
  • darált pritamin paprika
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zöldborsó
  • petrezselyem


Elkészítés:


Gyakran készül nálunk zöldborsóleves.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/zoldborso-leves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/bordacsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/zoldborsoleves-csirkeaprolekkal.htm

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/07/karajcsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/bordacsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/zoldborsos-csirkeleves.html


Ezúttal libazúza és szép húsos sertés bordacsont került bele.



A megtisztított zúzát kisebb szeletekre vágjuk.



Egy kanálka zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.  

Fűszerpaprikát, darált pritamin paprikát adunk hozzá.

1-2 kanál vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a zúzát. 


Megsózzuk, borsozzuk. 


Kevés fokhagymát is tehetünk bele.


Most rátesszük a húsos csontot is.


Vízzel felöntve, lefedve főzzük.

Most kerül bele egy darabka zöldpaprika és egy paradicsom.  


Amikor a zúza már megpuhult, előkészítjük a zöldségeket.


Feldaraboljuk a sárgarépát, fehérrépát.

Még egy is zöldpaprika is mehet bele.



A zöldségeket a leveshez adjuk a friss petrezselyem felét is beleszórjuk.



Negyed óra múlva a leveshez adjuk a zöldborsót.
Ezúttal kész üveges borsó került bele, ezzel már nem kell tovább főzni.

Ha friss a borsó vagy mirelit, akkor azt is puhára kell főznünk.

Nagyon tartalmas, sűrű levest kapunk.


A csontról lefő a puha hús. 


Aki szereti egy kis nokedlit is tehet bele.


Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyem levéllel.



Ezután a leves után bármilyen könnyű tésztás étel vagy sütemény illik.