2022. február 21., hétfő

Spenótos tök

Hozzávalók:


  • főzőtök

  • spenót
  • citromhéj
  • vaj
  • liszt
  • szerecsendió
  • törött bors
  • tej
  • sajt



Elkészítés:


Nagyon finom spenótos étel.


Én mindig friss spenótot veszek, megtisztítom, szárát, ereket eltávolítom.
Forrásban lévő vízbe teszem és amint újra felforr a víz, leszűröm, lecsöpögtetem a spenótot.


Zsenge főzőtököt megmosunk, kettévágunk és a magházat egy kanállal kivájjuk.


Egy kivajazott tepsibe fektetjük a kivájt tököket.


Megsózzuk, törött borssal megszórjuk.


Egy lábasban besamelt készítünk.
Vajat olvasztunk, sót, zúzott fokhagymát, törött borsot és reszelt szerecsendiót adunk hozzá.



Lisztet adunk hozzá és amint felforr tejjel hígítjuk.
Habverővel simára keverjük a mártást.


Az időközben lecsöpögtetett spenótot késsel többször megvágjuk.


A besamel mártásba tesszük a spenótot.


Jó sok reszelt citromhéjjel ízesítjük.
Vigyázzunk, hogy csak a sárga héja kerüljön bele.
Megkóstoljuk és még sózzuk, ha szükséges.
 

A spenótos masszával púposan megtöltjük a tököket.


Sajt szeletekkel beborítjuk az ételt.
Ne sajnáljuk a jóféle sajtot jó vastagon tegyük rá.

Öntsünk a tepsibe egy pohár vizet.


Lefedve 180 C fokos sütőben megsütjük a tököt.




A citrom és a szerecsendió különösen jó ízt ad a spenótnak.


Köretnek vagy magában friss salátával kitűnő étel.