- főzőtök
- hagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- fehérrépa
- csirkecomb
- karalábé
- paradicsom
- zöldpaprika
- só
- friss sóska
- főtt tojás
Elkészítés:
Egyszer régen Moszkvában ettem ehhez hasonló levest.
Akkor nagyon különlegesnek találtam és a szokatlan ízek teljesen elvarázsoltak.
Most újragondoltam és ötvöztem a hamis húslevessel.
Kivételesen finom, pikáns étel született.
Már főztem főzőtökből hamis húslevest, hiszen vétek lenne kidobni a friss tökök belsejét, magját.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/08/hamis-husleves-tokbol.html
Most is kivájtam a tökök belsejét és azt használtam fel.
A többiből finom, tejfeles, kapros főzelék készült.
Egy fazékban vízben feltettem főni a tök jó húsos, zsenge belsejét.
Csirkecombot is tettem bele.
Bezöldségeltem sárgarépával, fehér répával, karalábéval.
Került bele hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, paradicsom és zöldpaprika is.
Megsóztam és készre főztem.
Kiszedtem a húst és a zöldségeket.
A levest leszűrtem és a megfőtt tökbelet eltávolítottam.
A levesbe visszatettem a zöldségeket és a húst és újra felforraltam.
Ezalatt a friss sóska leveleket megtisztítottam és jól lemostam.
Beletettem a levesbe.
Nem kell apróra vágni, úgyis összeesik.
Amint egyet rottyant, máris elzártam a gázt.
Készen volt a pikáns leves, amelyet előzőleg keményre főzött és meghámozott tojással tálaltam.
Emlékszem anno a levesben egészben kaptuk a főtt tojást és külön kalandot jelentett a főtt tojást a levesben kanállal, illedelmesen elkapni és szétvágni.
Próbáljátok csak ki, roppant mulatságos feladat !
Kellemesen savanykás íze van a sóskától és nagyon egészséges leveske.