2014. október 17., péntek

Rakott zöldbab

Hozzávalók:


  • 50-75 dkg darált hús
  • 75 dkg zöldbab
  • 15-20 dkg rizs
  • 1 db hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos tk. fűszerpaprika
  • bors
  • csipet majoránna
  • csipet őrölt kömény
  • zsemlemorzsa
  • tejföl

Elkészítés:

A rizst egy kevés olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű vízzel felöntjük és egy kevés sóval a mikróban megfőzzük.

A friss zöldbabot megtisztítjuk,  megmossuk és darabokra vágjuk.


Kevés ételízesítős vízben majdnem puhára főzzük.
Leszűrjük.

1-2 ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és erős tűzön, folyamatosan kevergetve fehérre sütjük.

Ekkor beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát.
Pár perc múlva rászórjuk a fűszerpaprikát, a sót, a törött borsot, majoránnát, őrölt köményt.
Kevés vizet öntünk alá és kis lángon készre főzzük.
Jó, ha marad alatt bőven szaft.


Egy nagyobb és mélyebb tepsit kiolajozunk és megszórunk zsemlemorzsával.

Belesimítjuk a fele zöldbabot.


Erre jön a rizs.


Rátesszük a darált húst, a szaftot is öntsük rá, majd felszívja a rizs.

Tegyük rá a maradék zöldbabot is.

Tejföllel kenjük be a tetejét és sütőben 170 C fokon süssük össze a rakott zöldbabot.


Mint minden rakott egytálételt, ezt az ételt is jó előre előkészíthetjük és csak  tálalás előtt kell a sütőben készre sütni.