- 50-75 dkg darált hús
- 75 dkg zöldbab
- 15-20 dkg rizs
- 1 db hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 púpos tk. fűszerpaprika
- bors
- só
- csipet majoránna
- csipet őrölt kömény
- zsemlemorzsa
- tejföl
Elkészítés:
A rizst egy kevés olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű vízzel felöntjük és egy kevés sóval a mikróban megfőzzük.
A friss zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és darabokra vágjuk.
Kevés ételízesítős vízben majdnem puhára főzzük.
Leszűrjük.
1-2 ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és erős tűzön, folyamatosan kevergetve fehérre sütjük.
Ekkor beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát.
Pár perc múlva rászórjuk a fűszerpaprikát, a sót, a törött borsot, majoránnát, őrölt köményt.
Kevés vizet öntünk alá és kis lángon készre főzzük.
Jó, ha marad alatt bőven szaft.
Egy nagyobb és mélyebb tepsit kiolajozunk és megszórunk zsemlemorzsával.
Belesimítjuk a fele zöldbabot.
Erre jön a rizs.
Rátesszük a darált húst, a szaftot is öntsük rá, majd felszívja a rizs.
Tegyük rá a maradék zöldbabot is.
Tejföllel kenjük be a tetejét és sütőben 170 C fokon süssük össze a rakott zöldbabot.
Mint minden rakott egytálételt, ezt az ételt is jó előre előkészíthetjük és csak tálalás előtt kell a sütőben készre sütni.