- sárgabarack
- cukor
- csipet nátrium benzoát
Elkészítés:
Számomra a házi sárgabarack lekvár a LEKVÁR.
Persze szeretem az eperlekvárt, a meggylekvárt, a narancslekvárt, a csipkelekvárt,,, vagyis minden lekvárt és dzsemet, még a vegyes gyümölcsízt is szeretem.
De a palacsinta, a piskótatekercs, a házi linzerek nagy része csakis sárgabaracklekvárral készül.
Nyáron mindig teszünk el jó pár üveggel.
Nem olyan bonyolult, ha egyszerre csak 4-5 kg gyümölcsöt dolgozunk fel.
Mindenfajta sárgabarack jó hozzá, rózsabarack, a kajszibarack, az ananászbarack, a mandulabarack.
A lényeg, hogy jó érett legyen, az sem baj, ha puha.
Csakis hibátlan, illatos gyümölcsből főzzünk.
A barackokat jól megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk.
A megszárított és megtört barackmag vetekszik a mandulával, nyugodtan együk meg.
A barackokat egy ősrégi paradicsompasszírozón szoktuk ledarálni.
Lehet húsdarálón vagy turmixban is pépesíteni.
A gyümölcsöt most meg kell mérni.
Minden kiló tisztán mért, ledarált gyümölcshöz 40 dkg cukrot adunk.
Persze lehet kevesebbet vagy többet is.
Kóstoljuk meg milyen édes a barack.
Keverjük el a cukorral és hibátlan zománcú lábasban, állandóan kevergetve egy, csak befőzéshez használatos fakanállal, készre főzzük.
Egyszerre ne tegyünk sok gyümölcsöt a lábasba, mert könnyen odaéghet.
Kisebb adagokban főzzük meg.
Forrástól számítva kb. 20 perc alatt sűrűsödik be.
Ekkor előzőleg jól kimosott és nátrium benzoátos vízben kiöblített üvegekbe töltjük.
Nem árt, ha egy kanalat teszünk az üvegbe és az üveget meleg vízbe állítjuk bele, nehogy elrepedjen.
Ha tele van az üveg a tetejére teszünk egy késhegynyi nátrium benzoátot és egy szintén a nátrium benzoátos vízbe mártott celofánnal lefedjük az üveget. Rögzítsük befőttes gumival.
Most tesszük rá a befőttes üveg tetejét.
Így a tisztaságot garantálhatjuk és a lekvárunk nem fog megromlani.
A lezárt üvegeket tegyük takaró, paplan alá száraz dunsztba, és hagyjuk ott kihűlni.