2018. május 19., szombat

Spárgás gombaleves

Hozzávalók:



  • gomba
  • spárga
  • bors
  • majoránna
  • füstölt szalonna
  • olaj
  • újhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • karalábé
  • fokhagyma
  • kápia paprika
  • zöldpaprika
  • csípős paprika
  • paradicsom



Elkészítés:


Itt a tavasz, készítsük egy kicsit másképpen a gombalevest.

A gombákat megtisztítjuk, a szárakat külön félretesszük.

A kalaprészt cikkekre vágjuk.



Egy teflonos edényben, wokban olaj nélkül addig sütjük, amíg a levét el nem fövi.
Kevergessük.


Ekkor megsózzuk, borsozzuk és majoránnával meghintjük.


Összekeverjük és félretesszük.


Közben a zöld spárgát megmossuk.


A keményebb, fás részeket letörjük és egy kis vízben puhára főzzük.
Majd a levét leszűrjük és félretesszük.


Elkezdjük főzni a levest.
Egy kanálka olajon kevés jóféle füstölt szalonnát pirítunk, ami majd a levesnek kitűnő ízt ad majd.


A hagymát, újhagymát apróra vágjuk, felkarikázzuk,


 a fazékba tesszük és megdinszteljük.


Majd a tűzről lehúzva beletesszük a fűszerpaprikát.
Kanálka vízzel elkeverjük, hogy  paprika ne égjen meg.


Időközben feldaraboltuk a megtisztított zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét.


Beletesszük a zöldséget a fazékba.


Most adjuk hozzá a gomba darabokra vágott szárát.


A paprikákat, paradicsomot és fokhagymát előkészítjük.


Apróra vágjuk.


Belekeverjük a gombás raguba.


Most felöntjük a félretett, leszűrt spárga főzőlével.
Megsózzuk.


Ha kell, kiegészítjük vízzel is.
Majdnem készre főzzük.


A spárgát feldaraboljuk.


A spárga szárát máris beletesszük a levesbe.


Most beletesszük a külön kisütött fűszeres gombát, amely erőteljesen kiemeli a gomba ízét.


Legvégül tesszük bele a spárgafejeket, amivel már csak pár percig főzzük.


Sűrű, zamatos levelet kapunk.


A pirított gomba erőteljesen kiemelte a gomba zamatát, míg a spárga finom tavaszi ízeket hozott.




Sajtos pirítós kenyérrel tálaltam.