- gomba
- spárga
- só
- bors
- majoránna
- füstölt szalonna
- olaj
- újhagyma
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- karalábé
- fokhagyma
- kápia paprika
- zöldpaprika
- csípős paprika
- paradicsom
Elkészítés:
Itt a tavasz, készítsük egy kicsit másképpen a gombalevest.
A gombákat megtisztítjuk, a szárakat külön félretesszük.
A kalaprészt cikkekre vágjuk.
Egy teflonos edényben, wokban olaj nélkül addig sütjük, amíg a levét el nem fövi.
Kevergessük.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk és majoránnával meghintjük.
Összekeverjük és félretesszük.
Közben a zöld spárgát megmossuk.
A keményebb, fás részeket letörjük és egy kis vízben puhára főzzük.
Majd a levét leszűrjük és félretesszük.
Elkezdjük főzni a levest.
Egy kanálka olajon kevés jóféle füstölt szalonnát pirítunk, ami majd a levesnek kitűnő ízt ad majd.
A hagymát, újhagymát apróra vágjuk, felkarikázzuk,
a fazékba tesszük és megdinszteljük.
Majd a tűzről lehúzva beletesszük a fűszerpaprikát.
Kanálka vízzel elkeverjük, hogy paprika ne égjen meg.
Időközben feldaraboltuk a megtisztított zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét.
Beletesszük a zöldséget a fazékba.
Most adjuk hozzá a gomba darabokra vágott szárát.
A paprikákat, paradicsomot és fokhagymát előkészítjük.
Apróra vágjuk.
Belekeverjük a gombás raguba.
Most felöntjük a félretett, leszűrt spárga főzőlével.
Megsózzuk.
Ha kell, kiegészítjük vízzel is.
Majdnem készre főzzük.
A spárgát feldaraboljuk.
A spárga szárát máris beletesszük a levesbe.
Most beletesszük a külön kisütött fűszeres gombát, amely erőteljesen kiemeli a gomba ízét.
Legvégül tesszük bele a spárgafejeket, amivel már csak pár percig főzzük.
Sűrű, zamatos levelet kapunk.
A pirított gomba erőteljesen kiemelte a gomba zamatát, míg a spárga finom tavaszi ízeket hozott.
Sajtos pirítós kenyérrel tálaltam.