A piskótához:
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- pici só
- késhegynyi sütőpor
A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 dl kávé 1-1,5 púpos ek. nescaféból
Elkészítés:
Mindent elő kell készíteni és a sütőt bekapcsolni és 180 C fokra felmelegíteni.
Mire a sütő bemelegszik, addigra máris hozzákezdhetünk a tészta összeállításához.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket egy keverőtálba tesszük, míg a sárgáját egyenként a tojáshéjban hagyjuk, így könnyű lesz a habhoz adagolni.
A csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét.
Adagonként hozzáadjuk a cukrot is.
Most egyenként belepottyantjuk a sárgákat a habhoz.
Mindvégig keverjük közben a géppel.
Ha mind a hat tojás sárgáját belekevertük, akkor műanyag lapát segítségével (anyósnyelvvel) részletekben óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is.
Igyekezzünk minél több levegőt bevinni a habba.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy tepsibe simítjuk a krémet, majd a lapáttal hosszában húzunk egy vonalat a krémben, ettől majd nem fog felpúposodni a piskótánk.
Kb. 1/2 óra alatt megsütjük a piskótát.
20 percig ne nyissuk ki a sütőt.
Villával vagy tűvel ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta.
Nyitott sütő ajtónál kicsit pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, középen kettévágjuk a tortát és megkenjük a krémmel.
A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a kávét.
Kóstoljuk meg, és, ha szükséges még ízesítsük cukorral vagy kávéval.
Visszahelyezzük a tetejét, és azt is megkenjük, majd az oldalát is lapát segítségével körbekenjük.