Hozzávalók:
- 50-75 dkg máj
- 1/2 kg libazsír
- 1 hagyma
- zöldhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- majoránna
- kakukkfű
- 1 szelet füstölt szalonna
Elkészítés:
A csirkemájat megtisztítjuk, az ereket kivágjuk, az esetleges zöldes
elszínezésű részeket, amelyre az epe folyhatott, kivágjuk, mert keserű lenne
később az étel.
Jól megmossuk és lecsöpögtetjük.
Egy lábasban felforraljuk a zsírt és beletesszük a szárazra törölt
csirkemájat.
beledobjuk a hagymákat és a fokhagymát is.
Pár perc alatt megsütjük a májat.
Nem kell nagyon pirosra sütni, mert akkor nagyon kiszárad.
Ellenőrizzük egyet kettévágva, hogy belül átsült-e, de maradjon puha,
krémes.
Szűrőlapáttal kiemeljük a májat és kissé kihűtjük.
Majd késes robotgépbe tesszük és a hagymákat is beletesszük.
Most megsózzuk, borsozzuk, kakukkfüvet és majoránnát is teszünk mellé.
Volt levágva egy szelet füstölt szalonna, azt is mellétettük.
A zsírból is kanalaztunk bele.
Jól megturmixoltuk és dobozokba tettük.
A hűtőben kihűlt, közben a finom zsír feljött a tetejére és szép sárga réteget képezett.
Kenyérre kenve nagyon hamar elfogyott...
A máj egy részéből túrkálós májat is készítettünk, ennek a receptjét a Muska konyhája c. blogban találjátok részletesen.
Röviden: a megsült májat kis dobozokba tettük, jó sok fokhagymát nyomtunk rá, megsóztuk, borsoztuk és a maradék zsír ráöntöttük.
Ha megdermedt, akkor a zsír alól turkálhatjuk ki a zsíros kenyerünkre a finom májat.