- 5 dkg vaj/margarin
- 3-4 ek. liszt
- 0,5 liter tej
- só
- fehér bors
- őrölt szerecsendió
- citromlé
- pici édesítő
- 1 ü. ecetes torma
- gépsonka
- 30 dkg trappista sajt
Elkészítés:
Előbb a besamelt készítjük el.
A vajon habzásig hevítjük a lisztet és felöntjük a tejjel.
Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Habverővel keverjük, hogy ne csomósodjon be.
Amikor már jó sűrű és pöfögni kezd, akkor levesszük a tűzről, citromlével, leheletnyi édesítővel ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát.
Kóstolni kell, hogy eltaláljuk az intenzív ízét.
Hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük a sajttekercshez a sajtot.
A darab sajtot tiszta nejlon zacskóba tesszük, befőttes gumival jól bekötjük és forrásban lévő vízbe eresztjük.
Kb. 25-30 perc alatt a sajt megolvad és formázhatóvá válik.
Lapon nyújtófával kinyújtjuk.
Gépsonka szeletekkel befedjük a sajtot.
A szélére egy csíkban, jó vastagon rákenjük a tormakrémet.
Óvatosan feltekerjük, úgy, mint a rétest, vagyis a krém maradjon egyben a tekercs belsejében.
Folpackban, őzgerincformában kihűtjük.
Fagyiskanállal tegyünk még mellé a tormakrémből.
Kis sonkadarabokkal, uborkával, retekkel, újhagymával tálaljuk.